Puno je prašine digla dodjela koncesije za Zlatni rat.


Tko upravlja hrvatskim plažama? One najatraktivnije nalaze se najčešće uz velike hotele, i najčešće hotelske kuće imaju koncesiju zbog gostiju. Neke su plaže i u koncesiji vlasnika klubova i kafića, a koncesije dodjeljuju lokalne vlasti.

90-ih godina grabile su se državne tvrtke. Jesu li na red došle županijske plaže, pitali smo Splićane?

Vezani članci Slika nije dostupna Bauk: Začudilo bi me da Ževrnja ostane župan Slika nije dostupna Preokret: Tvrtka SPORT B odustala od koncesije za Zlatni rat

''Kako je krenulo u državi, sve će u privatne ruke'', kaže jedna Splićanka.

Županija je u utorak uzela plažu zlatni Rat Općini Bol i dala u koncesiju do sada nepoznatoj tvrtki Sport B iz Zagreba, a u srijedu se oglasio direktor te tvrtke Božidar Krmek.

''Radi se o projektnom društvu koje će svoje poslovne aktivnosti realizirati kroz upravljanje plažom'', poručio je.

Kakva je situacija u u drugim županijama. Ličko - senjskoj najaktualnija je plaža Zrće koja je isto kao Zlatni rat nedavno uzeta Gradu Novalji i data u koncesiju grupi poduzetnika koji drže klubove. Najzvučnije ime u toj grupi je Josip Klemm. Gradonačelnik Novalje poručuje da su se već žalili.

U Zadru je centralna plaža Kolovare gradska, a u njihovoj županiji koncesije većinom drže hotelske kuće uglavnom u vlasništvu inozemnih korporacija.  Neke od tih imaju i ulaznice u visini 10 do 35 kuna.

Dubrovnik od oko 40 koncesioniranih plaža godišnje zaradi 9 milijuna kuna.

Ali gdje su tu obični građani? ''Primorani su plaćati ulaz i to stvara određeni bunt'', kaže jedan Dubrovčanin.

U Primorsko-goranskoj poznata velika plaža u koncesiji je Crikvenica, ali vodi je komunalna tvrtka Eko Murvica. Kako su nam iskreno priznali u jednom županijskom uredu, oni vrlo često i ne znaju tko su stvarni vlasnici plaža i koncesija. Na dokumentaciji se navodi ime direktora, ali to je tek forma. Koja je sljedeća velika hrvatska plaža na udaru? Premijer je eto Ministarstvu morao naložio provjeru postupka koncesije za Zlatni Rat. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr