Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požar im uništio dom

Oni će Uskrs dočekati u improviziranoj drvenoj kući. Država im je obećala novu, ali prve lopate još se čekaju

Velibor Korman (Foto: Dnenvik.hr)
Velibor Korman (Foto: Dnenvik.hr) Dnenvik.hr
Aktualno Galerija +0 Velibor Korman (Foto: Dnenvik.hr) Galerija 1/1 >>
Sedemeročlana obitelj Korman iz Nove Ljeskovice Uskrs će dočekati u improviziranoj drvenoj kući jer je njihovu pravu kuću prije tri mjeseca požar uništio do temelja. Nakon naših javljanja uživo Hrvati su pokazali plemenitost i pomogli. I država je tada obećala izgraditi kuću. Mi to nismo zaboravili pa smo danas provjerili što je s obećanjem.

Država je obećala graditi novu kuću, a prve se lopate još uvijek čekaju. ''Prošlo je već tri mjeseca otkad nam je država obećala da će napraviti kuću. Napravili smo sve što smo mogli, papirologiju, građevinske dozvole, sve da se krene raditi, a od toga zasad ništa'', kaže Velibor Korma iz Novog Ljeskovca.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili! Kuća obitelji Lukačić u potpunosti je izgorjela - 5 Katastrofa kod Križevaca Dom peteročlane obitelji progutala buktinja, sada ih čeka obnova od temelja: "Sve se pretvorilo u pepeo, nije bilo šanse da se išta spasi"

Otišli smo provjeriti zašto. Državni tajnik uvjerava da se na obećanje nije zaboravilo. Čekalo se, tvrdi, da se riješe svi papiri.

''Trećega travnja dobivena je pravomoćna građevinska dozvola, a petoga je prijavljeno gradilište. Osam dana od prijave gradilišta smiju započeti radovi. Ja mogu reći da će sutra započeti radovi na gradilištu njihove kuće'', rekao je Nikola Mažar, državni tajnik ureda.

Dok se čekaju bageri, obitelj živi u skučenoj, improviziranoj kućici od drveta koja je nekada služila kao ljetna kućica. Velibor Korman nadogradio ju je nakon požara.

''Uz pomoć prijatelja uspio sam napraviti da imam gdje biti, da mogu gdje kuhati, spavati i ići na WC'', kaže Velibor.

Za prvu ruku bili su u bakinoj kući. Uz malo životinja i pomoć koju su im ljudi slali, kažu, nekako spajaju kraj s krajem. ''Najviše zahvaljujemo svima ljudima što su nam tako lijepo pružili pomoć i dali svega i svače, i meni i mojoj djeci'', kaže Ivana.

U novu će se kuću, uvjerava državni tajnik, obitelj useliti naljeto. ''Radovi će trajati 90 dana prema ugovoru, odnosno do 15. srpnja. Ako vremenski uvjeti dozvole, šest mjeseci od same tragedije obitelj Korman imat će novi dom'', rekao je Nikola Mažar, državni tajnik ureda za stambeno zbrinjavanje.

Kraj radova čeka i jedna lokalna tvrtka koja je priskočila u pomoć. ''Ta će tvrtka izraditi idejno rješenje i čim bude završena, kuća će, naravno, biti i opremljena'', rekao je Dalibor Bardić, načelnik Općine Čaglin.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene