Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teorija na kušnji

Provjerili smo može li se doista preko šest osoba doći do bilo koga na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake sekunde na Zemlji 2,4 čovjeka više! Trenutno nas je više od sedam milijardi i trideset milijuna, a opet… Koliko ste puta i sami izgovorili ili čuli onu – kako je svijet mali!

Uvijek ispadne da znate nekoga tko zna nekoga, a taj netko ima prijatelja koji poznaje vas. I odjednom se ona brojka od sedam milijardi i nešto sitno milijuna i ne čini tako velikom, saznaje Provjereno.

Teoriju malog svijeta još je 1967. godine postavio američki psiholog Milgram. Tvrdio je da je do bilo kojeg čovjeka na Zemlji moguće doći isključivo putem mreže poznanstava ne veće od šestero ljudi.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Mi smo njegovu tvrdnju stavili na kušnju. Tako je Dražen Fligić, fotograf iz Slavonskog Broda dobio je poseban zadatak. Doći do djevojke koju osobno ne poznaje, a pri tom se ne smije koristi ni internetom, ni Facebookom, čak ni telefonskim imenikom. Jedini put je lanac prijatelja i poznanika koji bi ga trebali dovesti do misteriozne djevojke.

Potraga za Dajanom

Dajana Krešić, policajka na graničnom prijelazu u blizini Donjeg Lapca. To su jedini podaci koje je dobio, a mi smo čekali kamo će nas, u potrazi za Dajanom, Dražen dalje uputiti. Naša iduća adresa bila je Rijeka i Draženov prijatelj Damir Čargonja Čarli za kojega je pretpostavio da bi mogao lakše doći do Dajane.

No Čarli poznaje jako malo ljudi u Lici. Ipak, uputio nas je na slikara Josipa Butkovića koji živi u Gornjim Vrhovinama u blizini Otočca. On pak ne poznaje nikoga u Donjem Lapcu. U Liku se doselio prije sedam godina i nema previše prijatelja. I baš kad smo se pobojali da bi Milgramova teorija maloga svijeta ovdje mogla pasti u vodu, slikar se sjetio jednog svoj sumještanina – bivšeg policajca Oreškovića.

Još nema traga Dajani

Do tada smo u potrazi za Dajanom u tri dana prevalili već 1100 kilometara, razgovarali i sa socijalnom psihologinjom, ali i Tomislavom Burićem s FER-a koji nam je ponudio matematička objašnjenja kako je teorija maloga svijeta itekako moguća. Da je tome stvarno tako svjedočila je i naša ekipa. S gotovo svim sugovornicima u ovoj priči uspjeli smo pronaći zajedničke poznanike. No, Dajanu još uvijek nismo pronašli!

Slaven Orešković, bivši je policajac koji je radio upravo na graničnom prijelazu na kojem sada radi Dajana. No ni on je ne poznaje jer je u mirovinu otišao prije nego se Dajana zaposlila u policiji. Dva telefonska poziva bila su dovoljna da pronađe sljedeću kariku u našem lancu – kolegu koji poznaje Dajanu. Iz Vrhovina sjedamo i automobil i krećemo prema graničnom prijelazu Užljebić. Tu nas je čekao Slavenov bivši kolega, šef smjene Mesić koji nas je konačno odveo do Dajane, ali i potvrde teorije koju smo testirali.

Svijet je doista mali!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene