Hrvatsku granicu štite mobilne kamere koje na udaljenosti od nekoliko kilometara mogu otkriti osobe koje ilegalno pokušavaju ući u Hrvatsku. Otišli smo na granicu i prvi provjerili kako funkcionira sustav vrijedan šest milijuna eura.

Galerija Tehnologija kojom policija prati migrante - 1 Tehnologija kojom policija prati migrante - 2 Tehnologija kojom policija prati migrante - 3 +3 Tehnologija kojom policija prati migrante - 4

U sve policijske uprave koje se nalaze na migrantskoj ruti i ilegalnim putevima koje vode u Hrvatsku razmješteno je 17 sustava mobilnih kamera Flir. 

Vezani članci Ilustracija Uskok pokrenuo istragu: Krijumčarili 214 migranata iz BiH u Hrvatsku, uzimali i do 500 eura po osobi Slika nije dostupna Bulj traži vojsku na granicama: "Stanovnici Zagore žive u strahu. Ilegalni imigranti postaju sve agresivniji"

Ljubo Zečić iz PU splitsko-dalmatinske kazao je kako su dva uređaja u njihovoj nadležnosti te ističe kako je od velike pomoći to što je sustav mobilan i može ga se lako prebaciti na pozicije koje su detektirane kao mjesta učestalih prelazaka.

"Migranti iz BiH prema Hrvatskoj najčešće dolaze iz pravca Sarajeva i Mostara, a u 2019. je zabilježen porast od 30 posto ilegalnih migranata te je policija prijavila 54 posto više krijumčara", kazao je Zečić.

Uređajem Flir koji je već brojnim migrantima i krijumčarima srušio snove o ilegalnom ulasku u Hrvatsku, upravlja Tomislav Poljak iz postaje Trilj.

"Naše kolege koji su u pješačkoj ophodnji su nekih dva i pol kilometra od nas i mi na toj udaljenosti možemo točno razaznati o kome se radi“, objašnjava Poljak.

Tek što je Tomislavu počela smjena, zamjetio je nešto sumnjivo na samoj graničnoj crti. Izgledno je kako bi moguća osoba mogla ući u Hrvatsku makadamom koji inače koriste hodočasnici koji idu u Sinj. Na teren se odmah šalje najbliža ekipa.

„Imaju dosta dobre mobitele i dosta dobro su informirani. A danas imaju svi te mobitele, koriste karte... Uvijek imaju džokera zovi“, kaže Ante.

Na gotovo kilometar nadmorske visine zatekli su napušteni kamion u kojem često migranti traže zaklon od lošeg vremena. S obzirom na to da u kamionu nije bilo nikoga, triljski granični plavci potragu su nastavili s ručnom termovizijom.

"Bez ovoga bi bilo puno teže raditi naš posao jer u mraku kao šta vidite sami sa ljudskim očima ne bi uspjeli vidjeti ništa“, kaže Zdenko.

Akciju su ubrzo prekinuli jer sumnjiva osoba ipak odlazi ipak prema unutrašnjosti Bosne i Hercegovine.

Benefiti ovog uređaja su brojni.

"Ukoliko postoji potreba da ga što prije ili hitnije prebacimo na neku drugu lokaciju znači treba nam nekih možda 15- 20 minuta da ga spakiramo i da ga odbacimo na željenu lokaciju“, kaže Tomislav.

Vrijednost Flira je gotovo 2,7 milijuna kuna, ako mu priđete automatski obavještava policajce na terenu, ali i izdaje upozorenje. Zahvaljujući ovom uređaju policajci vjeruju kako će konačno moći biti korak ispred krijumčara i osoba koje ilegalno pokušavaju ući u Hrvatsku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju