Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša ponegdje već počela

Za više hrvatskih regija izdano upozorenje na opasno vrijeme: Provjerili smo jesu li službe spremne

Aktualno Galerija Hrvatska se priprema za nadolazeće nevrijeme - 6 Hrvatska se priprema za nadolazeće nevrijeme - 6 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska se priprema za nadolazeće nevrijeme - 3 Hrvatska se priprema za nadolazeće nevrijeme - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska se priprema za nadolazeće nevrijeme - 4 Hrvatska se priprema za nadolazeće nevrijeme - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska se priprema za nadolazeće nevrijeme - 5 Hrvatska se priprema za nadolazeće nevrijeme - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Hrvatska se priprema za nadolazeće nevrijeme - 2 Galerija 1/9 >>
Upozorenje na opasno vrijeme za subotu je izdano za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju. Kiša je već počela padati u Zagrebu, a veće količine pale su u Novoj Gradiški. Dnevnik Nove TV provjerio je jesu li službe spremne.

Oko 1000 kubičnih metara pijeska na deponiju čeka spremno. ''To je pijesak koji se upotrebljava za punjenje vreća. Mogu se na tisuće vreća napuniti od materijala koji imamo. Vreća imamo i u skladištu koje se s pijeskom kamionom distribuiraju tamo gdje je potrebno i gdje dobijemo nalog da ih vozimo'', pojašnjava Dalibor Matek, voditelj operative u Vodoprivredi. A nalog će im, bude li opasnosti od poplava, izdati Hrvatske vode.

Oborina će tijekom ovog vikenda biti dosta. Stanje se prati u Centru za obranu od poplava. Na velikim rijekama ne očekuju se problemi, ali kod manjih je drugačija situacija.

''U slučaju manjih vodotoka i bujičnih tokova, tu je teško reagirati. Oni reagiraju u roku sat, dva, i oni za dva sata naprave takvu štetu. Čistimo kanale, čistimo propuste, uska grla gdje bi mogla ta količina vode koja ne može stati u to malo korito, što lakše proći'', otkriva Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava.

Spremne i pumpe i ekipe

Poplave su to koje su zadesile prije mjesec dana i Požegu. Zbog takvih opasnosti spremne su pumpe, ali i dežurne ekipe.

''Te ekipe aktivno obilaze sve vodotoke po Zagrebu. Čiste kritična mjesta, a to su propusti gdje se nakuplja granje, naplavine i sve, i održava protoke potoka zagrebačkih. Uz ekipe su angažirani strojevi, bageri'', kazao je Dalibor Matek.

Pročitajte i ovo Petra Pajdaković Šebek ''Teško je...'' Hrvatica iz Njemačke o katastrofalnim poplavama: ''Ne sjećam da sam vidjela toliko kiše ljeti. Dva dana je padalo...''

Prva pomoć u ovakvim situacijama su vatrogasci. Zagrebački su se u petak već počeli pripremati za ono što bi ih u subotu moglo čekati.

''Najviše stradaju suterenski, podrumski prostori stambenih zgrada, javni objekti. To su nam prioriteti koje prvo idemo na ispumpavanje ili na uklanjanje stabala'', otkriva voditelj smjene JVP-a Zagreb Danijel Smrekar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste broj žrtava VIDEO U Njemačkoj 100.000 ljudi bez struje, u Nizozemskoj tisuće evakuiranih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strava neviđenih razmjera Zastrašujuće fotografije nakon poplava u Njemačkoj obilaze svijet: Područje oko Kölna doslovno progutala bujica

Nevrijeme će donijeti ciklona koja je u Njemačkoj prouzročila katastrofu. No, dok bude putovala k nama, mijenjat će se. ''Bilo bi pogrešno reći da će ciklona koja je donijela onakvo nevrijeme u Njemačkoj nešto slično donijeti i kod nas. Naravno, ne možemo isključiti mogućnost obilnije kiše, obilnijeg nevremena, obilnije kiše u kraćem vremenu'', kaže meteorolog Darijo Brzoja.

Svakako treba biti na oprezu. Ako već pada obilno, vodite računa kamo idete i što radite. Već u petak poslijepodne iznimno obilna kiša pala je u Novoj Gradiški.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene