Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GODINAMA MOLE ZA POMOĆ

Obolijevaju od smrtonosnih bolesti, pomaka nema - a prošli tjedan stigla je pljuska njihovoj agoniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinama ih mole za pomoć, upozoravaju da obolijevaju od smrtonosnih bolesti, ali pomaka nema. Stanovnici Slavonskog Broda zbog rafinerije iz Bosanskog Broda 8 godina udišu otrovan zrak.

Kao pljuska njihovoj agoniji prošlotjedne su fotografije koje su osvanule na društvenim mrežama. Političari, saborski zastupnici pa čak i premijer.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Ljudi koji imaju moć da pomognu Brođanima, umjesto da rade to za što su izabrani - oni građanima daju "potporu" na društvenim mrežama. Kada su to shvatili građani su odlučili uzeti stvar u svoje ruke. S najvećeg prosvjeda dosad uputili su 7 zahtjeva Vladi i dali im rok od dva tjedna.

Naslušali su se dovoljno obećanja

Obećanja su se naslušali dovoljno, ali rješenje nisu dočekali. Prošlog petka u dosad najvećem broju izašli su na ulicu. Njih oko 4 tisuće zatražilo je svoje ustavom zagarantirano pravo na čisti zrak.

''Meni je to smiješno, meni ništa ne znači što će naši zastupnici iz Broda, nema veze koja stranka uzeti papir i napisati čist zrak za Slavonski Brod. Pa i njihova djeca tu žive, neka dignu glas, neka kažu što je u Brodu, pravo stanje, neka nešto pokušaju napraviti jer se napraviti može'', kaže Ronalda Kovačević iz Slavonskog Broda.

Slavonski Brod ovu godinu završava jednako kao što je i započeo - kao jedan od najzagađenijih gradova u Europi. Vrijednosti otrovnih čestica u zraku prekoračene su više od 220 puta.

Rijetki su dani kada zrak ne smrdi, a mjerna stanica mjeri vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica. Svaku takvu prigodu Ronalda Kovačević koristi za boravak na otvorenom.

''Jako, jako rijetko se dogodi da imamo svježeg zraka. Većinom je to svakodnevno ispuštanje štetnih plinova, dopodnevnim i večernjim satima kad bi trebali šetati, u tom periodu to bude nesnosan smrad... Trčanje redovito prakticiram, nekad stavim maramu na usta pa trčim, nekad odem dalje trčati, nekad sa šetamo sa psom isto u prirodi'', kaže Ronalda.

8 godina boluje od karcinoma

Čist zrak njoj je prijeko potreban. Od karcinoma boluje 8 godina, a liječi se u Zagrebu. Posjetili smo je u pauzi između još jednog u nizu pregleda kod onkologa i odlaska na posao.

''Bolujem od karcinoma jajnika, imala sam 32 godine kad sam se razboljela i to je bio treći stadij karcinoma jajnika'', priča.

Unatoč intenzivnom liječenju, bolest ne uspijeva pobijediti. Najnoviji nalazi pokazuju kako mora na još jednu operaciju.

''Dosad sam imala 8 operacija. U 8 godina, 8 operacija. Terapija je išla poslije svake operacije, sad ni sama ne znam koliko sam ih primila. Uglavnom 100-tinjak infuzija i 30 zračenja sam primila. Činjenično stanje je da sav taj zrak i sav taj smrad koji nam dolazi, pogoduje daljnjem oboljenju. Ja dođem s kemoterapije i trebala bih šetati po svježem zraku, a tu je oblak dima i nesnosan smrad'', objašnjava.

Probleme s alergijom, kaže nam, imao je i njezin stariji sin, ali su prestali onog trenutka kad se odselio.

''On je imao strašnih problema sa disanjem. Čim krene jesen i proljeće, kad krenu magle i isparavanja, on ima strašnih problema. Međutim kako je otišao u Pulu i vratio se, on kaže da uopće više nema problema. Pa sad recite'', priča Ronalda.

Alergije, kardiovaskularne bolesti, karcinomi - najčešće su bolesti. Ronaldu zabrinjava što običnih bolesti u njezinom okruženju više gotovo i nema.

''Nema osobe u Brodu koja dobije baš gripu. Taj je sretan koji dobije gripu ili nekakvu virozu. Maltene se dovodimo u situaciju da se pitamo postoji li neka druga bolest u Brodu osim karcionoma, to je prestrašno'', kaže Ronalda.

Kategorizacija zraka - već se unaprijed znaju rezultati

Uskoro slijedi nova kategorizacija zraka, a u Zavodu za javno zdravstvo već unaprijed znaju rezultate.

''Već sada iz ovih vrijednosti znamo da ćemo i ove godine kao i ranijih godina biti druga kategorija, najlošija kategorija zraka za sumporovodik i lebdeće čestice promjera 10, a vrlo vjerojatno i promjera dva i pol'', kaže nam Ante Cvitković, ravnatelj ZJZ Brodsko-posavske županije

366 sati! Rok je to hrvatskoj vladi za reakciju na 7 zahtjeva upućenih s prosvjeda. Mladen Sudar, jedan je od autora. Između ostalog, traže hitni međunarodni sastanak oko modernizacije i plinifikacija rafinerije, donošenje Zakona o kvaliteti naftnih derivata, postavljanje koordinatora iz ministarstva zaštite okoliša u Brodu. Od Janafa traže da dobit preusmjere za djecu oboljelu od malignih bolesti, ali i obustavu isporuke nafte.

''Janaf je kao distributer nafte netko tko direktno sudjeluje u tom procesu i ostvaruje značajan profit. U principu zatvaranjem tog ventila mi bi imali vrlo dobre pregovaračke pozicije s rafinerijom da oni odrade svoje korake, a to je modernizacija i plinifikacija'', objašnjava Mladen Sudar, građanska Inicijativa za čist zrak

U suprotnom slijedi građanski neposluh i zatvaranje granica.

''Ne da smo spremni, nego to je ono što ćemo napraviti ako moramo'', kaže Sudar.

''Nemamo više ni razloga da čekamo, jer sve je u rukama vlade RH, oni to vrlo lako i jednostavno mogu riješiti, želimo konkretne poteze, ne više obećanja'', kaže gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Saveznika nemaju ni na bosanskoj strani

A uz borbu unutar granica, Brođani saveznika nemaju ni bosanskoj strani, koja u rafineriji otpočetka vidi gospodarski spas.

Bosanski Brod puni proračun, zarađuje i Janaf kao glavni opskrbljivač rafinerije.
Sve to brodskog gradonačelnika upućuje da je profit stavljen ispred interesa građana Broda.

''Mislim da bi Janaf trebao razmišljati da veći dio te dobiti vrati građanima Slavonskog Broda'', kaže Duspara.

Vlada Andreja Plenkovića četvrta je u nizu koju je dočekao problem zagađenja zraka.
Vlade Jadranke Kosor i Zorana Milanovića građane su ohrabrivali, ali nikada nisu ništa postigle.

U Saboru smo potražili dvojicu bivših ministara. Danas su puno konkretniji u odgovorima. U tome što bi netko drugi trebao napraviti.

''Mislim da što se toga tiče još uvijek tapkamo na mjestu. I nužno je svim mogućim načinima pritiska izvršiti i prisiliti rafineriju da uđe u rekonstrukciju same rafinerije'', kaže Branko Bačić, bivši HDZ-ov ministar zaštite okoliša

''Puno stvari je odrađeno, ali nažalost to nije bilo dovoljno. Mislim da se ovaj put zaista problem mora dići na najvišu političku razinu, to je pitanje koje mora riješiti premijer, a ne resorni ministar'', kaže Mihael Zmajlović, bivši SDP-ov ministar zaštite okoliša.

Premijer je zasad pružio načelnu potporu, baš kao i saborski zastupnici koji dolaze iz tog kraja.

''Naš apel, naše zamolbe uputili smo Vladi i resornom ministarstvu, naravno da ćemo raditi na tomu i dalje'', odgovara na pitanje što su konkretno napravili Ljubica Maksimčuk saborska zastupnica HDZ-a iz Slavonskog Broda.

''U ime kluba HSS-a tražio sam stanku u Saboru gdje sam u 5 minuta pokušao iznijeti problematiku zagađenog zraka u gradu Slavonskom Brodu'', kaže Davor Vlaović saborski zastupnik HSS-a iz Slavonskog Broda.

''Uputili smo pitanje ministru što će se poduzeti i što se poduzima vezano za onečišćenje zraka'', kaže Pero Ćosić, saborski zastupnik HDZ-a iz Slavonskog Broda.

''Mi smo zatražili stanku na sjednici prošlog tjedna'', kaže Marko Šimić, saborski zastupnik HDZ-a iz Slavosnkog Broda

Zdravko Marić jedini je Brođanin u izvršnoj vlasti. I to na funkciji s koje se odlučuje o novcu. Svojim sugrađanima poručuje da ih neće zaboraviti, iako je problem ekološki, ne financijski.

''Za razliku od brojnih drugih situacija, većine situacija gdje drugi ministri mene povlače za rukav na ovoj tematici ću i ja njih povlačiti, poglavito resorne ministre u čiji krug ova problematika spada, ne samo na načelnoj i deklaratornoj razini, već suštinski. Da vam budem iskren što se tiče fotografiranja i slikanja, ja sam rekao da ne bih ulazio u tu problematiku da skupljam političke poene'', kaže ministar financija Zdravko Marić.

Iza Brođana je 8 godina agonije

U novom sazivu Sabora, kao i dosad, opet obećanja koja Brođanima više ne znače ništa.

Iza Brođana je 8 godina agonije. Udisanje zagađenog zraka, pretpostavlja se, danak bi moglo uzeti kroz nekoliko godina jer bi zbog dugotrajnog udisanja otrovnih čestica moglo doći do prave epidemije smrtonosnih bolesti. Iz perspektive osobe koja se već sada bori za život, Ronalda zato upućuje iskreni apel:

''Molim sve koji nam mogu pomoći u gradu Brodu, gradu iz bajke, nek' ostane grad iz bajke, a neka ne bude grad strave i tame'', kaže.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene