Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno u posjedu dokaza

Mještani Komletinaca piju zatrovanu vodu, a nadležni to znaju najmanje godinu dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki preokret u priči s otrovanom vodom u Slavoniji. Iz Komletinaca pokraj Vinkovaca za Dnevnik Nove TV javio se reporter Provjerenog Ivan Čorkalo koji je došao u posjed novih dokaza koji bacaju novo svjetlo na priču o odgovornosti države.

"Mještani Komletinaca su prije nekih mjesec dana igrom slučaja doznali da već 28 godina piju zatrovanu vodu u kojoj se nalaze količine arsena koje 14 puta premašuju dozvoljene vrijednosti u EU i čak 3 puta vrijednosti koje su dozvoljene ovdje na području Slavonije. Oni tvrde da ih Vinkovačko vodovodno poduzeće, glavni distributer vode, nikada o tome nije obavijestio, niti je to ikada priznao, iako su im poslali brojne upite u proteklih mjesec dana.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Slika nije dostupna Stigli računi u Komletince Novi problemi sa zatrovanom vodom, najavljene tužbe

U Vinkovačkom vodovodnom poduzeću očito su za to znali, a mi imamo u posjedu dokument koji to i dokazuje. Imamo rješenje Ministarstva zdravstva od 30. ožujka 2016. godine u kojem jasno piše da je voda u Komletincima neispravna za piće. Građani tvrde da ih vodovodno poduzeće o tome nije obavijestilo, lokalna vlast također tvrdi isto - da su za to doznali prije mjesec dana i da su reagirali 14. ožujka, kada su o tome dobili službenu obavijest. 

Tek naknadno u Vinkovačkom vodovodnom poduzeću počeli su se pravdati da su javnost o svemu pravodobno obavještavali, između ostalog i na svojim web stranicama. No, čak i ako su zadovoljili tu formu, ostaje pitanje odgovornog ponašanja, jer rijetkima pada na pamet da opće provjerava na stranicama nekog vodovodnog poduzeća je li voda ispravna za piće, a treba uzeti u obzir da ovdje ima i puno starijeg stanovništva koje se uopće ne služi internetom.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da su ovdje cisterne s pitkom vodom dopremljene tek prije nekih 10-ak dana, pa se postavlja logično pitanje - ako se javnost pravodobno obavještavala tijekom proteklih godinu dana zašto su tek prije 10 dana dopremljene cisterne s pitkom vodom kda je cijela priča buknula u medijima? U Vinkovačkom vodovodnom poduzeću na neki način sami sebi skaču u usta.

Rješenje ovog problema je spajanje na regionalni vodovod. Garancije za to su građani dobili danas na sastanku, na kojem su između ostalog bili i predstavnici Hrvatskih voda. Dato im je obećanje da će se u izgradnju spojnog cjevovoda krenuti do kraja ove godine, a već idući tjedan trebao bi biti raspisan natječaj.

Ako se uzmu one administrativne procedure koje je potrebno zadovoljiti, realno je za očekivati da bi mogli riješiti problem s vodom u Komletincima do kraja ove godine. A isto tako treba uzeti u obzir činjenicu da se bliže lokalni izbori, pa će svakako svi to nastojati požuriti", izvijestio je za Dnevnik Nove TV iz Komletinaca reporter Provjerenog Ivan Čorkalo.

Provjereno se večeras bavi šire ovom pričom. Ne propustite emisiju u 22:30 sati.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene