Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOVOR MRŽNJE

Provjereno s ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini: ''Sada riječ 'Rus' zvuči pogrdno... ali jednu stvar morate shvatiti''

Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 2
Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 2 Provjereno
Aktualno Galerija Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 1 Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 1 Foto: Provjereno Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 2 Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 2 Foto: Provjereno Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 3 Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 3 Foto: Provjereno Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 4 Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 4 Foto: Provjereno +0 Prilog Provjerenog o ljudima koji trpe uvrede zbog rata u Ukrajini - 5 Galerija 1/5 >>
Zbog izbijanja rata u Ukrajini, diljem Europe, pa i u Hrvatskoj sve su učestaliji napadi i vrijeđanje na etičkoj osnovi. Na društvenim mrežama jedan je zagrebački restoran dobio poruku – "Vratite se u Rusiju, fašisti!"

Poistovjećivanje cijelih naroda s nekom pojavom ili politikom, koliko god bilo suludo, nažalost nije rijetko. Reporterka Provjerenog Barbara Majstorović Ivezić razgovarala je s Ruskinjama koje se, iako već 20 godina žive u Hrvatskoj, osjećaju zabrinuto.

''Sada riječ 'Rus' zvuči pogrdno što je razumljivo u ovoj situaciji. Ipak, opet morate shvatiti: Putin i ruski narod, to nije jedno te isto'', ispričala je jedna od njih.

Na opasnost od širenja neprijateljskog raspoloženja prema njemačkim građanima ruskog podrijetla nedavno je upozorila i njemačka ministrica vanjskih poslova i dodala kako se ovaj rat ne smije voditi preko leđa Ukrajinki i Ukrajinaca, a ni Rusa ni Ruskinja u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Provjereno: Hibrid i fake news - 2 Prestrašeni su i Ukrajinci i Rusi Propagandni sukob u kojemu je teško razaznati istinu od laži: Provjereno donosi priču o hibridnom ratu koji se vodi zbog Ukrajine

Pročitajte i ovo Provjereno: Ukrajinci u Hrvatskoj - 2 Zlo kojemu nema kraja Provjereno s Ukrajincima u Hrvatskoj: Ono što su ovdje gledali '90-ih, sada vide u svojoj pradomovini - "Dođe ti da plačeš, a potom si bijesan"

Tu pojavu da se prema ruskom stanovništvu ili pripadnicama ruske etničke skupine iskazuje javni prijezir, isključivanje, mržnja ili čak napadi objasnila je profesorica na katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu, Antonija Petričušić.

''To je kultura otkazivanja, s kojima se trenutni vrijednosni prevladavajući kod ne slaže pa ćemo njihovim isključenjem riješiti svoje probleme. Ili kultura straha kada se zapravo imenovanjem jedne grupe kao izvora od kojeg se stvara strah u društvu stvara nekakva stabilnost i sigurnost, objasnila je profesorica.

Svjedočimo li novom govoru mržnje inspiriranom politikom za koje pojedinci nisu i ne mogu biti odgovorni?

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom u 22:45 na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene