Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo sve poricao, a onda se posuo pepelom

Provjereno donosi vrlo zapetljanu priču ministra Tolušića: Tko mu je prodao, kada je kupio, koliko je platio i za koliko je dao?

\'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 5
\'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 5
Aktualno Galerija Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 1 Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 5 Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 5 Foto: Provjereno Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 4 Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno Provjereno otkriva detalje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 3 Provjereno otkriva detalje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno +8 Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 2 Galerija 1/13 >>
Neobične koincidencije u vezi imovinske kartice ministra Tolušića redaju se jedna za drugom. Provjereno pretresa sve veze koje okružuju njegovu imovinu.

Imovina ministra Tolušića ne prestaje intrigirati javnost. Kad je otkriveno da je pogrešno upisao kvadraturu kuće i roštiljarnice, prvo je sve poricao. A onda reterirao, posuo se pepelom i priznao pogrešku. Nadao se da će tu sve stati, ali puno je neobičnih slučajnosti vezanih za njegova zemljišta, kuću, stanove. Prošlog tjedna otkrili smo kako je atraktivno zemljište na moru u kartici procijenio na 115 tisuća kuna, a onda ga prodao za 450 tisuća. I to nije upisao u karticu. Otišli smo do Privlake otkriti koje sve tajne kriju zemljišta o kojima bruji cijela zemlja.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Ivan Turudić - 5 ANALIZA PROVJERENOG Priča o Ivanu Turudiću i Andreju Plenkoviću: ''Nikad nisam vidio nešto slično. Znali smo da diramo u osinje gnijezdo, ali...''

Prvo nas je uvjeravao da je s njegovom kućom u Virovitici sve u redu te rekao da je sve po pravilu i propisu. Nakon tri dana pritiska medija i javnosti ipak je okrenuo ploču. “Očito sam pogriješio kad govorimo o upisu nekretnine u imovinsku karticu“, rekao je Tolušić.

Ministru ne ide s upisom, a čini se ni s ispisom nekretnina. Za zemljište na moru rekao nam je da je ispisano kada je trebalo biti ispisano iako smo otkrili da je ispisano tek mjesecima poslije.

"Ali, ni to nije sve!"

Osim što je zemljište u kartici procijenio na četiri puta manju cijenu od one prodajne, izjasnio se da smatra da 2015. zemljište nije vrijedilo više. Još je cijeli niz stvari oko zemljišta poprilično nejasan, a ministar daje zbunjujuće odgovore. Cijelu aferu koja je izbila prvo zbog kvadrata kuće i poveće roštiljarnice, a onda i parcele na moru, Tomislav Tolušić svodi na nenamjernu pogrešku pri upisu u imovinsku karticu. Otišli smo do Privlake kako bismo otkrili tajne koje kriju parcele 300 metara od mora. No prije toga, analiza što ne štima u ministrovim objašnjenjima.

1. Prodaja zemljišta

\'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 5 Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno

U ministrovoj kartici livada se prvi put pojavljuje 2017. godine, a iz kartice je izbrisana u listopadu 2018. Na naš upit o trenutku prodaje, ministar nam je odgovorio da je u svibnju 2018. godine prodao građevinsko zemljište. Dakle, prodano je u petom mjesecu. Pogledom na imovinsku karticu dva mjeseca poslije livada je i dalje tu, briše je tek u listopadu. Ono što također ne postoji u karticama je iznos za koji je prodana.

Pitali smo predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašu Novaković mora li se takvo što upisati. “Ono što bi bilo ispravno jest napisati iznos koji ste dobili prodajom u imovinsku karticu. Upravo zato što, ako ćete kupovati neku novu nekretninu ili nešto drugo ulagati, može se postaviti pitanje otkuda vam novac ako ga nema u imovinskoj kartici. Tome imovinska kartica služi, da se prati tijek“, objasnila je Novaković.

2. Cijena zemljišta

Kupljeno za 115 tisuća, a tri godine poslije prodano za 450 tisuća. U srpnju 2017., dakle deset mjeseci prije prodaje i dalje piše 115 tisuća. Iako se okolna zemljišta prodaju po većim cijenama i iako je uputa u kartici jasna upisuje se približna tržišna vrijednost u trenutku podnošenja izvješća, a ne cijena po kojoj je kupljeno.

3. Kupac zemljišta

\'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 5 \'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 6

“Tu nekretninu je kupila osoba koju ja doduše nisam vidio u životu, vidjela ju je moja supruga, koja je napravila dva objekta kraj te parcele i kojem je očito bilo u interesu spojiti i kupiti tu treću parcelu“, izjavio je Tolušić.

Parcelu je kupila osoba iz Duge Rese. Iako je, kaže ministar, zemlja prodana u svibnju 2018., kupac se na parcelu kao vlasnik uknjižio tek 10 mjeseci poslije. Ministar nije dao suvislo objašnjenje zašto je tome tako, no tu se potkrala i jedna neistina. Kupac njegove parcele nije vlasnik i dviju susjednih, kako tvrdi ministar. Vlasnici su, prema zemljišnim knjigama, neke druge osobe.

Tko su ljudi vezani uz Tolušića na moru?

\'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 5 \'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 4

Većina njih je iz virovitičkog kraja, i to redom tvrtke. Jednu parcelu i pristupnu cestu ima Croming, tvrtka koja je radila za županiju višemilijunske poslove i izgradila zgrade u kojima je Tolušić svojedobno imao dva stana. Druge dvije parcele ima virovitički Slavić inženjering, iduće tri u vlasništvu su privatnih osoba iz Duge Rese, dok posljednju u nizu drži virovitička Zanatpromet-trgovina.

Prema povijesnom izvatku iz zemljišnih knjiga vlasnik obrta Termo Joso iz Virovitice Josip Peričić je bio taj koji je po povoljnoj cijeni parcelu prodao Tolušićevoj supruzi. On je također radio na županijskim gradilištima u Tolušićevo vrijeme. Podnio je zahtjev za uknjiženje 2015. godine, i to virovitičkoj tvrtki Croming koja je bila prvi vlasnik parcele. Je li stvarno postao vlasnik, ne znamo, ali ministar tvrdi da je iste godine zemlja kupljena.

Na toj parceli danas stoji kuća za odmor s bazenom, gotovo identična kućama pokraj. Pokušali smo saznati u nadležnom županijskom uredu je li to, za početak, baš ta parcela. Kroz razgovor sa činovnicom doznali smo da je izdana građevinska dozvola 2016. godine.

U 2016. godini vlasnica je bila današnja ministrova supruga. Sad nam nije jasno za što je izdana građevinska dozvola, dok ministar tvrdi da niti je na zemlji započeta gradnja niti je izgrađeno bilo što. Zato smo kontaktirali aktualnog vlasnika koji je zemlju kupio u svibnju 2018-te.

Telefonski razgovor s Krajcerom nije urodio plodom. Na pitanje je li on izgradio kuću na parceli u privlaci odgovorio je da su to njegove privatne stvari i da u to ne želi ulaziti. Pri ponavljanju pitanja prekinuo je telefonski razgovor.

“Sve je bilo vidljivo“

“Nije mi bila namjera ništa sakrivati, sve je bilo vrlo vidljivo“, izjavio je Tolušić. Sve vidljivo ali nenamjerno pogrešno upisana kvadratura kuće, nenamjerno izostavljen iznos za koji je prodana parcela na moru, nenamjerno povezanost s dva stana, kućom i zemljištem imaju tvrtke koje su poslovale sa županijom u vrijeme dok je bio župan, a i poslije.

Njegov šef, premijer Andrej Plenković, smatra to minornim stvarima. “Nije to tema vezana za povjerenje, to su tehnička pitanja“, izjasnio se Plenković.

Ministar Lovro Kuščević, pak, opleo je po Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i sve proglasio trivijalnim. “Mislim da je trivijalno je li netko napisao bruto površinu ili neto površinu stana ili svoje kuće“, rekao je Kuščević.

\'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 5 Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 2 Foto: Provjereno

Usput je najavio i promjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa do ljeta. Što će se mijenjati ne zna se pouzdano. Ali jasno je da se pitanje nametnulo nakon niza skandala povezanih s nekoliko ministara i njihovim imovinskim karticama.

Neobične koincidencije?

Predsjednica Povjerenstva Novaković naglasila je bizaran tajming. “Tajming je svakako zanimljiv kada se ovo sve skupa dešava. To moram priznati. Što se tiče trivijalnosti, iznimno je žalosno da ministar nadležan za nas, povjerenstvo, misli da je imovinska kartica trivijalna i da je istinit unos podataka u karticu trivijalan. To je stvarno zastrašujuće“, izjasnila se Novaković.

\'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 5 Provjereno otkriva dealje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 5 Foto: Provjereno

Jučer je otkriveno kako je i zemljište u Virovitici gdje je izgradio novu kuću također kupljeno od poduzetnika koji je poslovao s gradom i županijom. Ista takva zanimljiva slučajnost, dogodila se i sa zemljištem na moru. Ministrova imovina, kako vidimo iz trivijalnih imovinskih kartica, puna je neobičnih koincidencija. Tolušić i dalje ustrajno ponavlja i odgovorno tvrdi da pogodovanja i mutnih stvari s nizom tvrtki nije bilo. Sve je, već smo naučili, tek neobična slučajnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene