Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ponosna iznad svega

Nemati nije sramota, ali je teško: San bake Mare je sladoled od pet kuna, a sreća se mjeri brojem pronađenih boca - "Ovo je njezina najveća tuga..."

Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 2
Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 2 Provjereno Nova TV
Aktualno Galerija Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 1 Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 1 Foto: Provjereno Nova TV Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 3 Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 3 Foto: Provjereno Nova TV Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 2 Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 2 Foto: Provjereno Nova TV Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 4 Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 4 Foto: Provjereno Nova TV +3 Baka Marica Gretić i Veronika Klasić (Foto: Provjereno Nova TV) Galerija 1/8 >>
Nitko od nas starost ne zamišlja tako da čeznemo za sladoledom od pet kuna, da si kopanjem po kontejnerima skupljamo ostatke hrane i boce kako bismo zaradili 10 kuna za komad najjeftinije piletine koju ćemo jesti ostatak tjedna, da nam je kava nekoliko puta prokuhani jedan te isti talog. Nije to mogla zamisliti ni baka Mara Gretić, ali život se samo srušio na njezina leđa. Međutim, nije ta 70-godišnjakinja pognula glavu i kukala. Sama, bolesna, ali unatoč svemu baka Mara je ponosna žena. I baš to u život joj je privuklo divnu djevojku koja od ove starice nije okrenula glavu.

Deset je sati ujutro, a teta Mare već drugi put kreće u svoju uobičajenu šetnju. I dok pas Bimbo čuva kuću, ona se vraća na četiri ista kontejnera na zagrebačkoj Savici. Pokupi teta Mare i papir. Sve je to novac, kaže.

Pročitajte i ovo Cure pobijedile rak - 5 Teška bitka Kao djevojčice borile su se protiv smrtonosne bolesti i pobijedile: "Nije nam dala da zaplačemo, da pokažemo strah..." Estetski zahvati; ilustracija - 6 Provjereno na tajnom zadatku VIDEO ''Otpadne ti komad kože'': Na ilegalnim zahvatima u Zagrebu tijekom vikenda zarade desetke tisuća eura pa se vrate u Beograd

Teta Mare uskoro će napuniti sedamdeset godina. Sanjala je o tome da postane frizerka, ali život je imao druge planove. Radila je kao čistačica, konobarica, radnica na stroju u tvornici Nikola Tesla. Nije, kaže, mogla ni zamisliti da će starost dočekati ovako. ''Lani sam si, na primjer, priuštila samo jedan sladoled za pet kuna. Nisam si mogla lani, nisam mogla priuštiti. A željna sam, volim sladoled, pogotovo od vanilije'', priča Marija Gretić.

U starosti u kojoj je sladoled nedosanjani san, a sreća se mjeri brojem pronađenih boca luksuz je sve, pa i svakodnevni ručak. Kad uštedi koju kunu, ode na plac. Tamo tetu Maru dobro znaju. Kupi koliko može, koliko ima.

Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 2 Veronika Klasić (Foto: Provjereno Nova TV) - 1 Foto: Provjereno Nova TV

Nemati nije sramota, to nikako, ali je teško. U skromnoj kućici stisnutoj među novim zgradama bolja se budućnost ne nazire. Život ide dalje, a ona si posla uvijek nađe. Kada je posljednji put jela bilo koje drugo meso osim piletine, više se, kaže, i ne sjeća. Stidljivo priznaje da i u kontejneru pronađe dobre hrane. Pokupi pa skuha, poput slanine od koje je nedavno pravila čvarke.

No bilo je i dana kada nije bilo ničega. Ali i za Bimba uvijek mora biti jer on joj je, kaže, sve. I sreća i prijatelj. Udomila ga je prije dvije godine, uzela iz azila jer crnog psa nitko nije htio. I od tada je centar njezina svijeta. Donio joj je ovaj mješanac i puno više. Poznanstvo s Veronikom Klasić, djevojkom koja je pomažući udrugu Farmica iz koje je udomljen Bimbo postala netko tko tetu Maru povremeno posjećuje.

Krov prokišnjava, strop se urušava, a grijanje je preskupo

Uvijek joj donese koju sitnicu, nešto hrane. Kada je trebalo, Bimba je odvela i na cijepljenje. A Marica je uvijek skromna i zahvalna. Njezina je kava već neliko puta prokuhan talog. Sve drugo za nju je preskupo. Veronika pomogne koliko može, ali problema je puno. Ide ljeto pa će biti malo lakše, ali doći će opet i zima i kiše, a s njima i problemi.

Pokazuje krov koji prokišnjava i jako je brine. Novca za majstora jednostavno nema, kao ni za popravak stropa u drugoj sobi koji se počeo urušavati. Zato tamo i ne spava, ali i hladno je. Griju se svega dvije prostorije, drvima koja su preskupa. Zato u otpadu skuplja i stare gajbe i sprema za zimu. Treba joj i do šest metara. Dio dobije, a dio kupi.

''Najveća njezina tuga od svega, od toga što nema, od toga što preživljava, ja mislim da to samoća ubija'', govori Veronika.

Vrijeme krati u vrtu, mjestu koje kaže, nije ni sjena onoga što je nekada bilo. Suprug Dragutin jako je volio cvijeće i s njim je znao čuda. Umro je od raka prije četiri godine i otad je sama.

Živi s dijagnozom, pa dok ide...

Ne voli doktore. Čim ih trebaš, kaže, nije dobro. Zato radije živi u neznanju. O teškoj dijagnozi koju je dobila prije nekoliko godina ne želi ni govoriti. S njom živi, pa dok ide. Biti sam, pa još i bolestan, nešto je najgore što se čovjeku može dogoditi. Ali tu je Bimbo, tu su njezini golubovi. Tu je i Veronika. ''Ova godina mi je strašna. Kada trebam ići nekamo van, onda me jako strah hvata. Onda moram popiti tabletu za smirenje. Možda je to od te samoće na psihičkoj bazi sigurno, jer drukčije nije. I malo sam postala zaboravna'', govori teta Mare.

''Boli, ali pokušate napraviti barem nešto i maknuti se prije nego što se rasplačete'', rekla je kroz suze Veronika. I malo je puno. Koliko, doista shvatite tek kada tetu Maru pitate za dugove o kojima s nelagodom govori, a sa svega 1200 na mjesec živi teta Mare. Mirovinu je naslijedila od pokojnog muža, ali i kredit u iznosu od šestotinjak kuna koji redovito vraća. I vraćat će, kaže, ako poživi idućih pet godina.

Baka Marica Gretić (Foto: Provjereno Nova TV) - 2 Baka Marica Gretić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Živiš s dugom od 200 kuna koji te pritišće svim teretom ovoga svijeta. Na pragu sedamdesetih živiš život željan sladoleda od vanilije, život u kojem se sreća mjeri brojem pronađenih plastičnih boca. Sam, stisnut u skromnoj kućici između novih zgrada na zagrebačkoj Savici. Ali živiš ko teta Mare – ne predajući se, uzdignute glave.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene