Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Provjereno: Video igrama do epileptičnog napadaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što se događa s mozgom nakon sati i sati igranja video igrica? Brojni pokonici ovakve zabave ni ne slute koliko je ona opasna i do kuda može odvesti. Naime, jedna od 4000 osoba doživi epileptični napadaj igrajući video igre ili gledajući televiziju.

Novinarka Provjerenog odlučila je doznati što se događa s mozgom za vrijeme igranja video igrica. U Vinogradskoj bolnici uz poseban tim stručnjaka priključena je na EEG uređaj koji je iz minute u minutu bilježio svaku promjenu.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Poznat je negativan utjecaj svjetlosti na epilepsiju i na pojavu konvulzija, a to su periferni grčevi mišića koji su posljedica poremećene funkcije mozga, odnosno neurona koji prekomjerno odašilju impulse i izazivaju takve periferne manifestacije. To je ta tzv. fotosenzitivnost na koju su djeca i mladi starosti do 25 godina pet puta rizičnija skupina od ostalih.Tri četvrtine njih ostat će fotosenzitivno doživotno. 

Novinarka Provjerenog pokušala je isprovocirati epileptični napad svjesno kršeći sva pravila normalnog uživanja u video igrama; proteklu noć spavala je samo dva i pol sata te je tako premorena počela s igrom u zamračenoj prostoriji na plazmi veličine 127cm i to- na tek pola metra od ekrana.

Nakon dva sata igranja novinarka je osjetila mučninu, počelo joj se povraćati, počela joj je trnuti jedna strana tijela i strašnu ju je iritiralo svjetlo.

Nakon tri sata igranja EEG uređaj pokazao je promjene, vidjeli su se zašiljeni valovi koji predstavljaju abnormalno stanje koje dovodi do epileptičnog napadaja.

Cijeli prilog o opasnosti prekomjerenog uživanja u video igrama pogledajte u priloženom video prilogu ili u Videoteci Dnevnik.hr-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene