Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što se događa s mozgom nakon sati i sati igranja video igrica? Brojni pokonici ovakve zabave ni ne slute koliko je ona opasna i do kuda može odvesti. Naime, jedna od 4000 osoba doživi epileptični napadaj igrajući video igre ili gledajući televiziju.


Novinarka Provjerenog odlučila je doznati što se događa s mozgom za vrijeme igranja video igrica. U Vinogradskoj bolnici uz poseban tim stručnjaka priključena je na EEG uređaj koji je iz minute u minutu bilježio svaku promjenu.

Vezani članci Ivica Puljak Ivica Puljak o napadima na strance: "Nadam se da je ovo prvi i zadnji put da kao gradonačelnik Splita pišem ovakav tekst" Policija, ilustracija - 1 Sramotni incident: Na splitskoj plaži napadnuti mladić i djevojka, državljani Srbije

Poznat je negativan utjecaj svjetlosti na epilepsiju i na pojavu konvulzija, a to su periferni grčevi mišića koji su posljedica poremećene funkcije mozga, odnosno neurona koji prekomjerno odašilju impulse i izazivaju takve periferne manifestacije. To je ta tzv. fotosenzitivnost na koju su djeca i mladi starosti do 25 godina pet puta rizičnija skupina od ostalih.Tri četvrtine njih ostat će fotosenzitivno doživotno. 

Novinarka Provjerenog pokušala je isprovocirati epileptični napad svjesno kršeći sva pravila normalnog uživanja u video igrama; proteklu noć spavala je samo dva i pol sata te je tako premorena počela s igrom u zamračenoj prostoriji na plazmi veličine 127cm i to- na tek pola metra od ekrana.

Nakon dva sata igranja novinarka je osjetila mučninu, počelo joj se povraćati, počela joj je trnuti jedna strana tijela i strašnu ju je iritiralo svjetlo.

Nakon tri sata igranja EEG uređaj pokazao je promjene, vidjeli su se zašiljeni valovi koji predstavljaju abnormalno stanje koje dovodi do epileptičnog napadaja.

Cijeli prilog o opasnosti prekomjerenog uživanja u video igrama pogledajte u priloženom video prilogu ili u Videoteci Dnevnik.hr-a.