Provjereno otkriva bizarne slučajeve krađe novca iz općinskih blagajni, a ovoga četvrtka priča dobiva svoj nastavak. Reporterka Ana Malbaša istražuje slučaj iz Općine Pribislavec, iz koje je nestalo gotovo 7 milijuna kuna, a sve sumnje za krađu usmjerene su na računovotkinju koja je preminula.

Galerija


Na mjesto prerano preminule računovotkinje u Općini Pribislavec došla je žena s tridesetogodišnjim iskustvom u vođenju računa, koju je dočekao veliki šok. Zatraživši izvode iz banke za posljednjih pet godina, otkrila je da je njezina prethodnica godinama prebacivala novac s računa Općine na vlastiti račun.

Vezani članci Članovi podružnice Hrvatskog sindikata šumarstva u Senju - 2 Radnici traže svojih 625.000 kuna, njihovim novcem upravljala samo jedna osoba: ''Smije ti se u lice i potkrada te'' Miro Ćalušić Otkrivamo snimke razgovora pokojnog kamatara koji je za života prijetio, strašio i lihvario: "Ja se ničeg ne bojim, dao sam svoj novac"

"Nekad su dnevno bile i dvije-tri transakcije, ponekad je dnevno bilo i više od 20 tisuća. Mi smo dobili od 2015. i onda su bili manji iznosi, ali onda se godinama povećavalo. Sveukupno oko 6,8 milijuna, čini mi se", tvrdi aktualna računovotkinja.

Ekipa Provjerenog posjetila je načelnicu Općine Pribislavec tražeći odgovore na pitanja kako je moguće da tolike godine potkradanja prođu nezamijećeno te kako se donosio općinski proračun.

Načelnica nikada nije primijetila da u općinskoj blagajni nedostaje novca, a suradnici pokojne računovotkinje tvrde da nikada nisu uočili ništa neobično. "Ja jesam odgovorna osoba, ali kako nitko od nadležnih institucija isto zajedno sa mnom nije to uočio?" pita se načelnica.

Isto je pitanje ekipa Provjerenog postavila ministrima pred Vladom. Što je o tome rekao ministar financija Zdravko Marić te koji su još kosturi iz ormara izašli nakon smrti računovotkinje, ne propustite pogledati u večerašnjoj emisiji.