Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do sada više požara nego lani

Vatrogasci i vojska prije protupožarne sezone apeliraju na građane: "Pazite! Imali smo već požare, ljudskih ruku djelo"

Pred Hrvatskom je sušnija i toplija ljetna sezona, a to znači i veći rizik od požara. Iako je do službenog početka protupožarne sezone još 40 dana, već sada se bilježi veći broj požara nego prošle godine.

No svi, od vatrogasaca do vojske, kažu da su spremni za špicu požarne sezone. Ovih dana diljem Dalmacije čiste se njive, pali se korov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predan šesti Air Tractor Hrvatska spremna za protupožarnu sezonu: HRZ-u isporučeni svi avioni Roko Vranić SJEĆANJE NA OLUJU Josip je poginuo kao student, njegov otac danas je bio u Kninu: "Evo ja umjesto njega to proživljavam. Ako mi koja suza kane nemojte zamjeriti..."

"Evo zapalili smo, ugasili smo uredno je, čisto je i fino je. I popili smo pivo", kazao je Ante Perković. Voda je uvijek tu. "Ane, ugasi, trošiš mi vodu. Ona troši vodu, oće na televiziju", dodaje.

Uz dozvolu vatrogasaca, može se paliti na otvorenom. Uvertira je to za sezonu. "Dobit ćemo 18 ljudi sezonaca, imamo opremu i ja mislim da smo spremni za sezonu", kazao je Nikola Bakota iz DVD-a Podstrana.

I svaka sezona je, kažu, izazov. "Nikad ne znaš što te očekuje, prognoze najavljuju dugo sušno ljeto što ne ide prilog, već sad imamo povećan broj intervencija", naveo je Tino Štambuk iz DVD-a Selca.

Veći broj požara do sada

"Do sada smo imali nešto veći broj požara. 4270 požara na području Republike Hrvatske, oko 2800 na području priobalja, na otvorenom prostoru. Opožarena površina u priobalju je 18.500 hektara, kontinenta 1800 hektara", dodao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

I zračne snage imaju duplo veći broj gašenja nego prošle godine. Požari se gase i bez obzira na koronavirus.

"Mi smo raspoređeni u dva odvojena tima koji rade po 14 dana i zadnjih mjesec dana smo se fokusirali na gašenje. Ja apeliram na građane da paze, imali smo požare na pet, šest stupnjeva. To je definitivno ljudskih ruku djelo", smatra Tomislav Vacenovski, zapovjednik Protupožarne eskadrile.

Perspektiva teška, bit će vrućina i suša

No, glavna sezona neće biti lagana. "Perspektive su teške, bit će velikih vrućina i suša, ali zajedno s ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti ulazimo potpuno spremni", kazao je načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj.

"Pozivam čelnike lokalnih zajednica da još jednom vidimo hidrante, pristupne puteve i sve što je potrebno napraviti da bi bili spremni za protupožarni sezonu", pozvao je ministar obrane Damir Krstičević.

Zaposlit će se i oko tisuću sezonskih vatrogasaca. "U sljedećih mjesec dana je zapošljavanje vatrogasaca. Program koji prati 25 milijuna kuna neće biti smanjivan, bit će potpora kako je planirano. Što se tiče opremljenosti - i županije i općine i gradovi uložili su puno, što možemo i vidjeti", dodaje.

I jedino što je još potrebno je odgovornost građana da do požara ne dođe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene