Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatopljenje se nastavlja

KLIMATSKE PROMJENE: 2013. u većini Hrvatske bila ekstremno topla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperature zraka lani su u većini Hrvatske bile iznad prosjeka. Evo u kojim gradovima su zabilježene najveće promjene!

U godišnjem izvješću praćenja klimatskih anomalija potvrđena su odstupanja u količini oborina, pa je protekla godina u najvećem dijelu zemlje ocijenjena kišnom, a tek manjem dijelu normalnom.

Pročitajte i ovo Zagrijava se Arktik - 6 Zabrinjavajuća najava Upozorenje meteorologa: Zbog globalnog zagrijavanja češće možemo očekivati snažne oluje Ilustracija Zbog visokih temperatura Nije gotovo s toplinskim valom: DHMZ izdao crvena upozorenja za Zagreb, Karlovac i Rijeku

Temperature zraka lani su u većini Hrvatske bile iznad prosjeka. Odstupanja su iznosila najmanje 0,7 a najviše 1,4 stupnja Celzija više od tridesetogodišnjeg prosjeka.

Znanstvenici: Globalna emisija ugljičnog dioksida rekordna

Najviše su odstupale u Zagrebu, Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Splitu i Lastovu, u prosjeku 1,4 stupnja Celzija, zatim u Osijeku i Poreču 1,3 stupnja, Pazinu, Rijeci, Senju, Zadru, Hvaru i Varaždinu 1,2 stupnja, a najmanje u Kninu 0,7 i Daruvaru 0,8 stupnja Celzija.

Odstupanja oborina bila su blaža jer je veći dio Hrvatske označen kao kišan do vrlo kišan, s manjim izdvojenim ekstremno kišnim područjima Kvarnera, Dubrovnika i Zadra, gdje je palo 135, odnosno 133 i 131 posto godišnjih oborina.

Pojas od Zadra preko Karlovca do Zagreba i Varaždina ocijenjen je vrlo kišnim, s 130-125 posto godišnjih oborina. Tek područje Slavonije od Daruvara do Slavonskog broda ocijenjeno je normalnim, gdje se količina oborina poklopila s višegodišnjim prosjekom 1961.-1991. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene