Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažu da ih to neće pokolebati

Prosvjednici protiv EU: Policija nas je brutalno privela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privedeni organizatori i sudionici jučerašnjeg skupa protiv ulaska Hrvatske u EU u organizaciji 'Pokreta za Hrvatsku NE u EU', ustvrdili su danas da ih je policija brutalno privela i zadržala tri i pol sata u postaji vezane s rukama na leđima, no da ih to neće pokolebati i da nastavljaju borbu protiv ulaska Hrvatske u EU.

Čelnik Autohtone hrvatske seljačke stranke prava Dražen Keleminec istaknuo je na konferenciji za novinare da će hrvatski narod glasovati protiv ulaska u EU, jer to nije u njegovu interesu. Upitan kako komentira poziv generala Ante Gotovine građanima da glasuju za, Keleminec je rekao da su Gotovininu poruku izokrenuli i da je on pozvao građane da glasuju po svojoj savjesti te da su njegovu poruku tako i shvatili.

To je promidžba i korištenje Gotovininog imena kako bi se manipuliralo građanima, smatra Keleminec. Podsjetio je da su Državnom odvjetništvu RH predali kaznenu prijavu protiv ministrica vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić jer je prijetila da umirovljenici neće dobiti mirovine ako ne glasuju za EU.

Keleminec je izvijestio da su on i još petorica sudionika i organizatora skupa protiv EU, koji su na središnjem zagrebačkom trgu pokušali skinuti zastavu EU, privedeni uz prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira te napad na službenu sobu i vrijeđanje, a on osobno kao organizator i za kršenje Zakon javnom okupljanju.

Nakon liječničkog pregleda prevezeni su u Traumatološku bolnicu gdje su im utvrđene ozljede, rekao je, ističući kako nije bilo razloga za takvo postupanje policije, jer nije bila napadnuta. Poručio je i da bi netko za to morao odgovarati.

Ustvrdio je kako je za takvo postupanje očito dobivena zapovjed s više razine te dodao da po Ustavu i zakonu o prekršajnom postupku uz hrvatsku zastavu može biti istaknuta i strana samo u slučaju službenog posjeta inozemnog državnika ili sportskih natjecanja te da su je zato željeli skinuti.

Predsjednik udruge 'Pravednik' Natko Kovačević istaknuo kako neće dopustiti da predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, bivša premijerka Jadranka Kosor i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić gaze hrvatski Ustav i zakone. Ustvrdio je da 'udbaško-komunistička oligarhija vlada Hrvatskom već 70 godina i da je u Hrvatskoj na snazi jednoumlje i stavljanje iznad zakona'. Pozvao je građane da se su slučaju sumnji u regularnost referenduma spontano večeras okupe na glavnom zagrebačkom trgu.

Jedan od organizatora skupa Marko Francisković, s vidljivim ozljedama oka i imobiliziranom rukom, najavio je da će zatražiti odgovornost za postupanje policije, a Miro Grabarić noseći Schanzov ovratnik rekao je da, iako dijabetičar nije za vrijeme policijskog zadržavanja mogao dobiti vodu upitavši kakva je on opasnost za EU.

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da su privedeni tražili liječničku pomoć te da im je ona omogućena. Kažu da za sada nema elemenata za sumnju da su policajci prekoračili ovlasti, no da se za konačni zaključak čekaju izvješća liječnika. (Hina)

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene