Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat učitelja: Dosta nam je ponižavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko tisuću članova Sindikata hrvatskih učitelja prosvjedovalo je pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, jer je Ministarstvo u zadnji trenutak odustalo od potpisivanja već usuglašenog Kolektivnog ugovora za osnovno školstvo.

Dosta nam je ponižavanja, omalovažavanja i zavlačenja, te kupovanja vremena umjesto rješavanja problema u osnovnom školstvu, poručili su sindikalci koji su nosili transparente 'Zapostavljena prosvjeta - nepokrenuta Hrvatska', 'Sve za deset kuna' i druge.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Slika nije dostupna Sindikat: Kolektivni ugovor još nije potpisan

Prosvjednici su u kutiju ispred ulaza u Ministarstvo ubacivali po deset kuna, koliko im je otprilike trebalo pripasti temeljem prava koja im je ponudio pregovarački tim Ministarstva.

Predsjednik sindikata Zvonimir Laktašić podsjetio je kako o novom KU još od lipnja pregovaraju s Vladinim pregovaračkim timom na čelu s državnim tajnikom za osnovno obrazovanje Neviom Šetićem, a tekst KU-a usuglašen je početkom studenog. 

Ugovorena su nova prava ukupne vrijednosti 68 milijuna kuna, a sindikat je predložio da se ona primjenjuju tek od 1. rujna iduće godine.

No uoči potpisivanja, 6. studenoga, javio im se pomoćnik ministra za financije Stipe Mamić koji je rekao kako pregovarači koje je imenovao ministar Dragan Primorac nisu imali ovlasti usuglašavati KU, kao i da se KU ne može potpisati zbog Zakona o postupku primopredaje vlasti, koji zabranjuje da se u predizborno vrijeme sklapaju ugovori značajnije vrijednosti. Po njegovim tvrdnjama, vrijednost novougovorenih prava ne smije biti veća od pet milijuna kuna.

Kako po Mamićevom prijedlogu 46.000 zaposlenih u sustavu osnovnog školstva ne bi dobilo niti po deset kuna, sindikalci su prikupljeni novac odlučili darovati za sladoled djeci iz doma u Nazorovoj.

Organiziranje prosvjeda četiri dana prije parlamentarnih izbora sindikalci ne drže ni malo znakovitim, a Laktašić poručuje kako oni ne podržavaju niti jednu političku stranku.

Nevio Šetić, koji je danas primio izaslanstvo prosvjednika, rekao je kako bi prosvjed ipak mogao utjecati na tijek predizborne kampanje, te je izrazio uvjerenje da će nakon izbora pregovori biti nastavljeni.

Spremni smo za dalje pregovore, no kako su oni prekinuti procedura se mora ponoviti, rekao je Laktašić dodajući kako će o daljim sindikalnim potezima nakon današnjeg prosvjeda odlučiti Veliko vijeće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene