Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Lopovi, lopovi!"

Održan prosvjed protiv mirovinske reforme: "Ovo je zemlja zombija, recimo dosta nepravdi, no pasaran!"

Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +5 Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/10 >>
Na Europskom trgu u Zagrebu održan je prosvjed protiv mirovinske reforme. Okupilo se više tisuća ljudi koji su vladajućima poručili: "No pasaran!"

 

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Prosvjed su organizirala četiri sindikata, a od vladajućih su zatražili povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje.

"Ako nakon prosvjeda Vlada ne odgovori, mi smo spremni na referendum. Temeljito radimo na pripremama za prikupljanje potpisa, imamo u tome iskustva, izjavio je uoči prosvjeda predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, javlja N1.

"Lopovi, lopovi!"

"Zagrmite da nas čuju, ima nas ovdje puno i nek nas se čuje. Čuje nas i ministar Pavić. Diljem Hrvatske zastali su vlakovi u podne kao podrška prosvjedu", moglo se čuti na početku prosvjeda. "Radnicima je dosta. Mirovine su takve da moramo kopati po kontejnerima. Ispada da radimo kako bi sakupljali plastične boce. To nitko nije zaslužio, a to je, na žalost, hrvatska stvarnost.

Prosvjednici izvikuju: "Lopovi, lopovi, lopovi". "Oni i dalje žele da radimo do 67. Tko je tu lud. Naravno oni. Želimo doživjeti mirovinu i od mirovine živjeti", ogorčeno su rekli govornici na prosvjedu. Nakon što je puštena tonska izjava ministra Pavića, prosvjednici su glasno zazviždali i izrazili negodovanje.

Govornici su na prosvjedu iznijeli primjere zemalja koji vraćaju dobnu granicu rada na 65 godina, te navode kako će to morati napraviti i Hrvatska. "Zazviždimo svima koji nas tjeraju da radimo do 67", poručeno je. Na prosvjedu su se orili stihovi Boba Marleya "Get up, stand up, stand up for your rights" uz gromoglasno zviždanje okupljenih.

Svjedočanstva radnika

Na pozornicu je izašla medicinska sestra, koja je iznijela svjedočanstvo o radu medicinskih sestara i težini njihova posla. "Ovaj posao se odvija u smjenama po 12 sati i iznimno je težak. Tjeraju nas da radimo do 67 godine života. Postavljamo pitanje, može li sestra ili tehničar sa 67 godina života adekvatno obavljati svoj posao i zadovoljiti potrebe bolesnika. Mislite li da može? Svima koji su upućeni u posao, apsolutno je jasno da to nije moguće", rečeno je.

Poručeno je i da je u EU uobičajeni standard da jedna medicinska sestra skrbi o dva bolesnika, dok u Hrvatskoj jedna medicinska sestra skrbi za 12 bolesnika. "Želite li da Vas njeguju medicinske sestre i tehničari kojima je potrebna veća skrb nego što je to potrebno pacijentima?"

"Ponižavajuće je što nam žele nametnuti", rekao je komunalni radnik Elvis, koji je govorio o svom zanimanju. "Rad do 67 godine je nemoguća misija. No pasaran, nema predaje", poručila je odgajateljica u vrtiću.

"Neće nam na grobove imati tko otići, jer će svi napustiti ovu zemlju"

Sindikalist Krešimir Sever rekao je da je prijedlog mirovinske reforme neozbiljan, a da su Sindikati uvijek bili protiv produljenja radnog vijeka, te da su uvijek bili razgovjetni u vezi toga. Podsjetio je da su vladajući, kada su bili oporba, bili protiv produljenja radnog vijeka."Gospodo na vlasti, ako želite mesti pred sindikalnim vratima, najprije pometite pred svojima. Vaš je obraz okaljan. Niste vjerodostojni i nije vam do vlastitog naroda. Kad ste na vlasti ne primjetite vlastiti narod. Koliko se narodu dodvoravate dok ste u oporbi, toliko ga zanemarujete kada ste na vlasti. Ne postaje se elitom tako da se ogradiš od naroda", rekao je.

"Ovo je zemlja zombija. Mladi koji su otišli, ne vide perspektivu. Moramo im vratiti nadu u budućnost. Nije nam cilj držati govore, cilj nam je obvezati se pred vama da nećemo stati na ovome. Ako Vlada ne razumije poruku, mi radimo na pripremi pitanja za refrendum. Imamo iskustvo koje smo stekli zajedno s vama. Nećete moći prekrižiti toliko potpisa, koliko ćemo ih mi prikupiti. Naš narod vjeruje da nešto može ponovo učiniti. Nećemo hodati po cesti s batinama, trebaju se bojati samo olovke i papira. Tamo ćemo pisati, zaokružiti, a oni će slušati što narod kaže. Ako žele biti elita, trebaju biti ponizni pred narodom", kaže Sever.

"Recimo dosta nepravdi"

"Radni staž u budućnosti mora iznositi 60 godina i za to se moramo boriti", rekao je sindikalist Vilim Ribić. "Reći će da sam demagog, ali ajmo vidjeti hoće li za 15 godina biti novca. U Švedskoj se smanjuje radno vrijeme na 6 sati. Razgovara se o temeljnom dohotku. Kod nas postoji temeljni dohodak za one po kladionicama i po birtijama", poručio je Ribić koji je pozdravio Davora Bernardića. "Onoliko koliko smo mi spremni se suprotstaviti, tolike su šanse da im ovaj prijedlog neće proći", rekao je.

Sindikalist Mladen Novosel rekao je da sudbinu umirovljenika kroje oni koji će mirovinu primati iz Bruxellesa, te oni koji će imati privilegiranu mirovinu.

"U Hrvatskoj se prema radnicima poslodavci ponašaju kao prema stoci. Što radi ova Vlada? Hvali se da je spasila Agrokor. Koga su morali spasiti, onoga koji je stvorio probleme, onoga koji im je svih godina bio mecena. Dajte nam iste uvjete kao što imaju radnici u državama u kojima se radi do 67. Kada nam to date, radit ćemo i do 70. Ujedinimo se kao što smo se ujedinili devedesetih godina. Recimo dosta nepravdi. Želimo živjeti u Hrvatskoj. Želimo ovdje raditi", rekao je za kraj Novosel i započeo pjesmu Moja domovina.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene