Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je uputila prosvjednu notu Srbiji zbog izmjena uredbe srbijanske vlade o zaštiti imovine tvrtki čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ, čime se 'priječi primjena Ugovora o pitanjima sukcesije, posebice njegovog Aneksa G', priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.


Kako je priopćeno, u MVPEI je pozvan srbijanski veleposlanik u Zagrebu Radivoj Cvetićanin kako bi mu se 'uručila prosvjedna nota zbog ponovnih izmjena Uredbe Vlade Republike Srbije o zaštiti imovine dijelova tvrtki čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ'.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatskom veleposlaniku uručena prosvjedna nota Republike Slovenije Slika nije dostupna Slovenija će poslati prosvjednu notu Hrvatskoj

'Uz podsjećanje srbijanske strane kako je 24. srpnja 2008. godine, zbog prethodnih izmjena Uredbe srbijanske vlade o zaštiti imovine dijelova tvrtki čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ, već zaprimila prosvjed MVPEI-a, još jednom je ukazano na neprihvatljivost usvajanja propisa kojima se, nakon potpisivanja i stupanja na snagu Ugovora o pitanjima sukcesije, priječi primjena istog Ugovora, posebice njegovog Aneksa G', navodi se u priopćenju.

Srbijanska strana je pozvana da se u očekivanju rješenja imovinsko-pravnih pitanja između Hrvatske i Srbije na bilateralnoj osnovi, i to upravo na načelima ugrađenim u Ugovor o pitanjima sukcesije, suzdrži od radnji koje bi otežale konačno rješavanje tog pitanja.

MVPEI je u tom smislu zatražio žurnu obustavu primjene predmetne Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o zaštiti imovine dijelova tvrtki čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ, priopćeno je.

Sredinom lipnja ove godine tehnička vlada bivšeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice donijela je Uredbu o zaštiti imovine dijelova poduzeća, a njome je praktično prekinut proces povratka imovine poduzećima iz Hrvatske, Slovenije i BiH.

Uredbom je radnicima u poslovnim jedinicama tih poduzeća, koje su ostale u Srbiji, omogućeno formiranje novih poduzeća ili pripajanje nekom drugom poduzeću kako bi nastavili raditi, kao i mogućnost da u svoju korist upišu vlasnička prava nad imovinom.

Zbog te uredbe prosvjedne note Srbiji u srpnju su uložile Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina.