Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaja državne imovine

Počeo prosvjed protiv privatizacije Končara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tristotinjak članova Sindikata metalaca Hrvatske došlo je pred sjedište Vlade na Markovu trgu na prosvjed protiv 'privatizacije Končara pod svaku cijenu'.

Sindikat metalaca Hrvatske upozorio je u utorak na prosvjedu protiv prodaje državnih dionica Končara da bi privatizacija te tvrtke mogla dovesti u neizvjesnost čitavu hrvatsku elektroindustriju. 

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Na prosvjedu protiv "privatizacije Končara pod svaku cijenu" okupilo se tristotinjak članova sindikata i građana koji su oko sat vremena pred sjedištem Vlade tražili vraćanje Končara elektroindustrije Zagreb na popis tvrtki od posebne važnosti za Hrvatsku i poništenje poziva za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica te tvrtke u vlasništvu Hrvatske i HZMO-a.

Premijer na putu, potpredsjednika nema

Predstavnici prosvjednika otišli su i u Vladu, od koje su još prije par dana zatražili razgovor kako bi iznijeli stavove protiv brzoplete prodaje dionica, no dobili su odgovor da je premijer na putu u Francuskoj, a u Banskim dvorima nisu bila ni dvojica potpredsjednika.

Predsjednik sindikata Vedran Dragičević kazao je prosvjednicima da će ponovno uputiti zahtjev premijeru i potpredsjednicima da ih prime na sastanak, a u slučaju da ne dobiju odgovor najavljuju nove prosvjede i sindikalne akcije.

Prosvjednici su na Markov trg došli s Trga bana Jelačića u povorci, opremljeni sindikalnim zastavama, zviždaljkama i transparentima - "Ako ide Končar idete i vi", "Končar je naš Karamarko, marš!", "Hrvatske vlade samo znaju raditi kutleraj" i sl.

Sindikat metalaca, tvrdi Dragičević, nije protiv privatizacije, ali ne pod svaku cijenu, već traži dubinsku analizu nakon koje bi se razmotrila mogućnost i način prodaje državnih dionica. Sada se, kaže, namjerava "ubiti kravu radi 360 milijuna kuna" koji nisu nikakvo jamstvo da će se poboljšati rejting države.

"Tvrtki koja je u zadnjih pet godina obrnula 3,5 milijardi kuna to ne smiju napraviti", poručio je Dragičević dodavši kako to pitanje treba riješiti tako da se u dogovoru sa sindikatima i Upravom Končara dogovori kako da se sačuva elektronski sektor koji je važan za državu i sve građane.

Tko zna u čijim rukama će Končar završiti

Dragičević upozorava da je 20 posto dionica ključno za vođenje tvrtke, a kupe li taj udio mirovinski fondovi, što je po njegovim riječima izvjesno, onda država neće imati "stvari pod kontrolom". Mirovinski fondovi samo misle o tome kako doći do profita, pa se bojimo da će trgovati dionicama Končara i tko zna u čijim rukama će Končar završiti, kazao je Dragičević.

Prosvjednici su uputili glasne zvižduke vladajućima, a Dragičević je poručio Vladi: "Vi danas radite nešto što može krojiti sudbinu 4200 ljuidi, radite to dosta neozbiljno i bez dublje analize, što je nekorertno i nepošteno i prema građanima, a ne samo zaposlenima u Končaru".

Zabrinjava ga, kaže, što se dovodi u neizvjesnost kompletnu elektroindustriju, time i HEP koji Končar opskrbljuje s rezervnim djelovima.

Predsjednica sindikalne koordinacije Slavica Pranjić kaže da je u HEP-u 90 posto Končarove opreme. "Ako se nas proda, rezervni djelovi ići će izvana, što će biti dodatni trošak za državu. Proračun se puni od Končara, Đure Đakovića i ostalih proizvodnih poduzeća", kazala je Pranjić dodavši da Končar izvozi generatore, motore i lokomotive u 75 zemalja.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene