Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasnici zemljišta na trasi buduće autoceste Zagreb-Sisak, nezadovoljni otkupnom cijenom zemlje za potrebe gradnje autoceste, prosvjedovali su danas ispred zgrade Hrvatskih autocesta, a njihovi predstavnici sastali su se s članovima uprave HAC-a.


Nakon sastanka predstavnici HAC-a i prosvjednika dogovorili su da će ponovno pokrenuti postupak procjene zemljišta. Predstavnik okupljenih prosvjednika Ivica Bačurin rekao je da je Ministarstvo pravosuđa već poništilo rješenja o izvlaštenju na trasi buduće autoceste te kako očekuje da HAC povuče tužbe na ta rješenja na Županijskome sudu. Po njegovim riječima, sporna je procjena je li riječ o poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu buduće trase autoceste. Istaknuo je da vlasnici zemljišta misle da im za zemljište treba platiti po cijenama za građevinsko. Dodao je da se tu parcele u građevinskoj zoni oko Buzina i njegovoj okolici, gdje se grade trgovački centri i slično, pa i to zemljište treba platiti kao građevinsko.

Vezani članci Nevjerojatne snimke s hrvatskih autocesta (Foto: Dnevnik.hr) Ovo je nevjerojatno: Pogledajte kakve su ludosti izvodili vozači na hrvatskim autocestama Ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Zbog snijega stiglo i upozorenje HAC-a: Objasnili i zbog čega vozači ne vide ralice na autocesti

Voditeljica pravne službe HAC-a Marijana Raguž izjavila je nakon sastanka da se HAC žalio na rješenja Ministarstva pravosuđa, jer je morao iskoristiti sva pravna sredstva te da će postupiti po uputama tog ministarstva, što znači ponovnu procjenu zemljišta. Prosvjednici, njih 30-ak, nezadovoljni su ponuđenom cijenom otkupa od 200 kuna za poljoprivredno zemljište iako je, kako tvrde, tržišna vrijednost tih parcela 1.615 kuna po četvornome metru za građevinsko zemljište. (Hina)