Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Zagrebu

Bujanec dao Rakić kapu s kokardom koju je dobio od silovane žene iz Vukovara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na čelu kolone prosvjednika koji se ne slažu s odlukom Vijeća za elektroničke medije bio je Đuro Glogoški.

16:10 - Izaslanstvo prosvjednika primila je predsjednica Vijeća Mirjana Rakić koja im je pojasnila da je odluka utemeljena na zakonu koji za takav prekršaj predviđa trajno ili privremeno oduzimanje koncesije (do godine dana), te da je slučaj proslijeđen Državnom odvjetništvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Šator ostaje' GODINU DANA PROSVJEDA I ŠATORA U SAVSKOJ Branitelji će održati konferenciju Slika nije dostupna Pressica u šatoru Glogoški: Od zahtjeva ne odustajemo, branitelji ostaju u Savskoj

Komentirajući prosvjed, Rakić je rekla da u demokratskom društvu građani imaju pravo mirnim prosvjedom izraziti neslaganje s nekim odlukama, ali se prosvjed ne može svesti na dezavuiranje onih koji su donijeli takvu odluku.

'Prosvjed je oraganiziran temeljem nepoznavanja i neimanja dovoljno informacija, temeljno nepoznavanje zakona, a Vijeće nije donijelo nikakvu nezakonsku odluku', rekla je predsjednica Vijeća, Mirjana Rakić.

Navela je kako je Vijeće za elektroničke medije regiralo radi povrede članka kaznenog zakona o poticanju na mržnju.

'Slučaj se prosljeđuje DORH-u na daljnje procesuiranje, a mi kao agencija smo dužni pokrenuti ili privremeno oduzimanje koncesije ili trajno oduzimanje koncesije za takvo nešto', kazala je Rakić te dodala da je Vijeće reagiralo na temelju vlastitog nadzora, a sporan je bio kraj emisije od 19. siječnja.

Po završetku emisije krenule su stizati i prijeve građana, a Rakić napominje kako je takvih prijava stiglo više od 400, s različitih adresa. Pojasnila je i kako u Zakonu nisu definirani ostali oblici vrijeđanja, te su zbog toga odluku donijeli na temelju povrede članka kaznenog zakona koji navodi kako je zabranjeno poticati na bilo kakav oblik mržnje.

Izaslanstvo, u kojem je bio i urednik i voditelj emisije "Bujica" Velimir Bujanec, donijelo je Mirjani Rakić četničku šubaru i nekoliko kapa titovki s kokardom i zvijedom petokrakom, a Bujanec je ustvrdio da je kapu s kokardom dobio od silovane žene iz Vukovara.

'Tu su velike emocije, a ljudi su tada skloni kazati nešto što možda u duši i ne misle', komentirala je kratko Rakić.

Nije bilo poziva na mržnju

Marko Jurič je tvrdi kako svojim istupom nije pozivao na mržnju i nasilje nego je samo želio upozoriti građane na moguću ugrozu njihove sigurnosti.

Bujanec je ustvrdio da se u Hrvatskoj abolira četnički pokret, što je izazvalo buru negodovanja prosvjednika, i pozvao Vijeće na ostavku jer je kršeći zakon "u komesarskoj maniri" osudilo Juriča i Z1, koji su rekli istinu o četnicima u Hrvatskoj, a ne o srpskoj nacionalnoj manjini.

Jurič je rekao kako je svojim satiričnim komentarom htio skrenuti pozornost javnosti na veličanje četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Hrvatskoj, na što nije reagirao DORH. Prvi čovjek SPC-a u Hrvatskoj nekažnjeno pjeva četničke pjesme, a hrvatska država to financira, kaže Jurič.

Založio se za objavu "registra izdajnika" poručivši da bi na prvom mjestu trebalo biti ime bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, te je osudio napade na novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za kojeg je ustvrdio da podržava prosvjednike.

Prosvjed je održan pod sloganom "1991. borba za slobodnu Hrvatsku, 2016. borba za pravo na slobodu govora Z1", a krenuo je od šatora ispred Ministarstva branitelja gradskim ulicama do sjedišta Agencije za elektroničke medije u Jagićevoj ulici. Zbog toga je neko vrijeme bio obustavljen promet Savskom, Jukićevom i Jagićevom ulicom.

Kazna je mogla biti drastičnija

Današnji prosvjed komentirao je i Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva koji je kazao kako je odluka Vijeća za elektroničke medije o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji utemeljena na zakonu.

'Ukoliko Zakon nekome nije dobar može, na legalan način, tražiti da se on promijeni. A s obzirom na Zakon Z1 je mogao biti kažnjen i mnogo drastičnije', rekao je predsjednik HND-a, Saša Leković te podsjetio kako je voditelj i urednik zbog kojeg je Z1 televizija dobila suspenziju već ranije imao sličnih izjava, no, kaže Leković, ovog puta je bilo previše prijava da se ne bi reagiralo.

Prosvjed je završio oko 14:30 sati  'Problem je u tome što su u prosvjedu sudjelovali neki koji vrlo dobro znaju zašto je taj prosvjed napravljen i da on nije nikakva obrana ni demokracije ni slobode izražavanja. To nema nikakve veze sa zaštitom slobode izražavanja. To je samo još jedna organizirana manipulacija kako bi se uvela strahovlada i kako bi se zapravo spriječila prava sloboda izražavanja. Sloboda nije kada širiš govor mržnje', kazao je Leković.

Komentirao je i navode Marka Juriča kako se radilo o satiri. 'Gospodin Jurić možda ne zna ili zna pa se pravi da ne zna što je satira. Postoje vrlo jasni kriteriji što je to satira', rekao je Leković.

12:30 - Branitelji iz Savske prosvjedovali su zbog odluke Vijeća za elektroničke medije o privremenoj zabrani emitiranja televizije Z1.

U mirnoj povorci, u kojoj se skupilo oko pet tisuća građana, kretali su se od Savske ulice do Jagićeve gdje se nalazi Vijeće. Pred zgradu Vijeća došli su nešto prije 13 sati.

Kolonu su predvodili Đuro Glogoški i Velimir Bujanec, a pjevalo se 'Oj hrvatska mati' i uzvikivalo 'U boj, u boj!'.

Prosvjednicima se pridružio i novi potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS).

'Ovo što je napravljeno s televizijom Z1 je uvođenje dvostrukih mjerila gdje se radi jedne izrečene vijesti gase televizije, dok se na drugim televizijama, prvenstveno javnoj, koju svi plaćamo, nas etiketira kao ustašama fašistima i radi toga nitko ne reagira i ne pomišlja se na gašenje tih televizija', rekao je potpredsjednih Hrvatskog sabora, Tepeš.

Zbog prosvjeda otežano se prometovalo Savskom ulicom.

Z1 kažnjena trodnevnim oduzimanjem koncesije zbog poticanja mržnje i diskiriminacije

Podsjetimo, Vijeće za elektroničke medije je na sjednici održanoj u petak jednoglasno donijelo odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju četnički vikari.

Privremeno oduzimanje koncesije Z1 televiziji započelo je 26. siječnja u ponoć, odlučilo je Vijeće, koje je tog nakladnika odlučilo kazniti zbog kršenja Zakona o elektroničkim medijima.

Vijeće je temeljem redovitog nadzora nad radom nakladnika i zaprimljenih mnogobrojnih pritužbi građana utvrdilo da je emisiju „Markov trg“, emitiranu 19. siječnja, voditelj odjavio riječima koje su u suprotnosti s člankom kojim je, uz ostalo propisano da u medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla.

Vijeće prema zakonu može privremeno ili trajno oduzeti koncesije ako utvrdi da pružatelj medijske usluge objavljuje audiovizualne ili radijske programe suprotno zakonu.

To tijelo odlučilo je također da će spis predmeta proslijediti Državnom odvjetništvu na postupanje.

Vijeće za elektroničke medije pozvalo je medije i novinare da svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno u skladu sa etičkim standardima novinarstva, svjesni svog društvenog utjecaja, te da potiču razvoj i širenje tolerancije.

Sporna izjava

Jurič je spornu emisiju odjavio riječima: 'Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini '. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene