Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši zaposlenici tvrtke Bagat održali su danas u Zadru mirni prosvjedni skup na kojem su potpisivali kaznenu prijavu protiv članova bivših uprava Bagata zbog "ratnog profiterstva i gospodarskog kriminala".


Na skupu je rečeno da je to prvi kazneni postupak zbog ratnog profiterstva u Hrvatskoj.

Vezani članci Slika nije dostupna Đurđevac: Istraga gospodarskog kriminala 'teškog' 8,8 milijuna kuna Slika nije dostupna Osijek: Desetak osoba i tvrtki oštetili za 3,5 milijuna kuna

Uz to, bivši su zaposlenici uputili otvoreno pismo predsjedniku RH Stjepanu Mesiću i predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu sa zahtjevom da državni vrh podupre sankcioniranje ratnog profiterstva i gospodarskog kriminala, te da se omogući povrat nezakonito stečene dobiti i imovine.

Prosvjednici su i ovaj put istaknuli da je tvrtka Bagat, nekad u
većinskom državnom vlasništvu, nezakonito i pod nikad razjašnjenim okolnostima likvidirana iako su šivaći strojevi bili svjetske kakvoće te zaštitni znak hrvatskog gospodarstva i izvoza.

Bivši zaposlenici su rekli da je tvrtka vrijedila 200 milijuna kuna, ali bivši menadžment ju je prodao za 40 milijuna kuna, pri čemu je 365 radnika ostalo na cesti. 

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija izjavio je da je to očit primjer ratnog profiterstva i pljačke odnosno da je Bagat imao tržište i brand. Nije razjašnjeno, rekao je Uranija, ni pod kojim uvjetima je prodan Bagatov pogon u Benkovcu.

Bivši zaposlenici Bagata još uvijek potražuju 20 milijuna s kamatama na ime neisplaćenih plaća.

Inače, na mjestu gdje je bio Bagatov pogon u Zadru uskoro počinje izgradnja trgovačkog centra Lidl.