Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje samostana Dajla

'Prosudba kome pripada ova ili ona njiva ne spada u Petrovu službu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je začuđen odlukom Vlade da imovinu istarske župe Dajla vrati u vlasništvo Republike Hrvatske.

Gotovo je s pravno-svjetovno-crkvenom zavrzlamom oko samostana u Dajli. Stvar je zasad u skladu sa zakonom i svim ugovorima riješena na način da će se na spornu imovinu uknjižiti država. Napravljen je povratak na prijašnje stanje.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

'Moje osobno mišljenje je da je država dobro učinila. To je salomonsko rješenje. Profesor Adalbert Rebić smatra da će Hrvatska sad spor rješavati s Italijom sukladno međunarodnim ugovorima iz Osima. Novac koji je u skladu s njima Hrvatska je htjela isplatiti kao odštetu odbjeglim Talijanima Italija nije htjela prihvatiti, a slovenski novac nikad nije podignula s računa luksemburške banke.

Pozicija Vatikana, tvrdi, je komplicirana ali manje više jasna. 'Ono je crkveno pitanje po hrvatskim zakonima, prema tome u skladu sa sporazumom Svete Stolice i Hrvatske to se rješava hrvatskim zakonima', rekao je Rebić.

'Ne sjećam se da se Papa ikad ovako miješao u neki spor'

Greška u koracima koju je sveta stolica nedvojbeno napravila jest kršenje ugovora s Hrvatskom na način da nije poštovala odredbu prema kojoj se svaki spor rješava osnivanjem međudržavne, a ne međucrkvene komisije. Cijeloj situaciji unatoč Vatikan će, procjenjuje bivši veleposlanik, ubrzo poduzeti nove korake.

'Bit će posljedica na odnose. Najprije će se ovaj najnoviji nesporazum riješiti razgovorima, vjerojatno na razini ambasadora odnosno nuncija, a zatimi na višim razinama. Pokušat će pronaći određeni kompromis, ukoliko se u određenom razdoblju ne pronađe kompromis onda će se pokušati tražiti kompenzacija', rekao je Ivica Maštruko, bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici.

U polemici oko Dajle najviše čudi da se u jedan imovinski spor uključio i Papa. 'Ja se ne sjećam da se Papa na ovaj način ikada miješao u neki spor', rekao je Maštruko. 'Prosudba kome pripada ova ili ona njiva, po mome sudu, ne spada u Petrovu službu. Pod nju spada milijun važnijih stvari većeg razmjera', smatra Rebić.

Jedna od za hrvatsku javnost ključnih osoba u crkvenoj strani priče je kardinal Josip Bozanić kao član vatikanske komisije za Dajlu. On i dalje šuti po navodnom nalogu Svete Stolice. Kaptol je i danas bez komentara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene