Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spomen na svete mučenike

Proslava svetkovine Svih svetih, sjećanje na preminule

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misnim slavljima obilježit će se u crkvama spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a sutra spomendan mrtvih - Dušni dan, na koje građani diljem Hrvatske polažu cvijeće i pale svijeće na grobovima svojih pokojnika.

Na zagrebačkom groblju Mirogoju u crkvi Krista Kralja tradicionalno misno slavlje popodne predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a mise će se služiti u i drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama. Na blagdan Svih svetih misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodit će zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će misu u župnoj crkvi na gradskom groblju Kozali, a đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će večernju misu u đakovačkoj katedrali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Blagdan Svih svetih Svijeće i cvijeće na grobljima diljem Hrvatske Slika nije dostupna Inicijativa mladih vjernika Prvi puta u povijesti: Molitvena noć uoči Svih svetih

>> Pretjerivanje u blagdanima hrvatski je stari običaj

Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no, tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se obilježavati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima. Svi sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kad se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanje na pokojnike. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene