Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Misnim slavljima obilježit će se u crkvama spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a sutra spomendan mrtvih - Dušni dan, na koje građani diljem Hrvatske polažu cvijeće i pale svijeće na grobovima svojih pokojnika.


Na zagrebačkom groblju Mirogoju u crkvi Krista Kralja tradicionalno misno slavlje popodne predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a mise će se služiti u i drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama. Na blagdan Svih svetih misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodit će zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će misu u župnoj crkvi na gradskom groblju Kozali, a đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će večernju misu u đakovačkoj katedrali.

Vezani članci Slika nije dostupna Svijeće i cvijeće na grobljima diljem Hrvatske Slika nije dostupna Obilježavamo blagdan Svih svetih

>> Pretjerivanje u blagdanima hrvatski je stari običaj

Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no, tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se obilježavati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima. Svi sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kad se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanje na pokojnike. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju