Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosječna plaća u Hrvatskoj u prvom tromjesečju iznosila je 5408 kuna, što je jedan posto manje nego u prethodnom kvartalu, a najviše su plaće bile u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu koje su veće za 13 posto od prosjeka, objavio je u ponedjeljak portal MojPosao u okviru istraživanja MojaPlaća.


U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna plaća bila je dva posto viša, a pribroje li se neto plaći bonusi, visina prosječne plaće iznosi 5627 kuna, što je također jedan posto niže nego u prethodnom kvartalu.

Vezani članci Joško Klisović Gradonačelniče, preplaćen sam: Joško Klisović od Tomaševića će tražiti smanjenje plaće. I manje luksuzan auto Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Predsjednica hvali promjene, no poručuje: "Misli li bilo tko da itko može normalno živjeti s 3000 kuna plaće?"

Osim top managementa, koji ima u prosjeku 112 posto više plaće u odnosu na prosjek, najbolje plaćena zanimanja su iz područja tehnologije i razvoja, 76 posto više od prosjeka, informacijskih tehnologija, 36 posto više, te ljudskih potencijala, 32 posto. Ipak, najtraženija zanimanja u Hrvatskoj su daleko od najbolje plaćenih zanimanja iz STEM područja.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji, niže za 43 posto od prosjeka, radnici u pomoćnim zanimanjima, niže za 38 posto, i radnici u uslužnim djelatnostima, niže 33 posto.

U prva tri mjeseca ove godine muškarci su imali u prosjeku 11 posto višu plaću od žena, što je nešto manja razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je ta razlika iznosila 12 posto. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5695 kuna, a žene 5122 kune.

Fakultet donosi 50 posto višu plaću od srednje škole

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 50 posto višu plaću nego osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 23 posto višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 102 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 18 posto nižu plaću od prosjeka, dok oni s postdiplomskim ili MBA školom imaju 65 posto višu plaću od prosjeka.

Istraživanje pokazuje da su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 13 posto od prosjeka i iznose 6130 kuna. Za razliku od njih, plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su najniže i iznose 5 posto manje od prosjeka, odnosno 5140 kuna.

Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu četiri posto je viša od prosjeka i iznosi 5613 kuna.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna je plaća 12 posto ispod prosjeka, dok su plaće u tvrtkama s više od 1000 zaposlenika za šest posto veće od prosjeka.

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Zagrebu u iznosu od 6149 kuna, što je 14 posto iznad prosjeka. S druge strane, najniže plaće bile su u Požeško-slavonskoj županiji, čak 21 posto ispod prosjeka, te Vukovarsko-srijemskoj županiji, 20 posto ispod prosjeka. (Hina)