U zagrebačkom Zoološkom vrtu ponosno ističu kako su dvije ženke čupavouhog lemura rođene u srpnju sada tema svih zooloških vrtova u Europi jer se radi o ugroženoj vrsti.

Galerija


Petnaestogodišnja Padme i njezin dvanaest godina mlađi partner John John još početkom srpnja postali su roditelji dviju ženki. Kako je objavio zagrebački Zoološki vrt, posljednji put čupavouhi lemuri kod njih su na svijet došli prije 18 godina. 

Vezani članci Koronavirus u RH: Vojska postavlja šatore - 2 Raste broj hospitaliziranih zbog koronavirusa: Bolničkih kreveta sve manje, vojska postavila šatore za trijažu Morski lav - 2 U želucu joj pronašli gumenu zmiju: U zagrebačkom Zoo-u uginula morska lavica, nakon nje i mladunče

"Padme je prije dvije godine u Hrvatsku stigla iz Italije, a John John iz Danske. Njihova ljubav koja je donijela potomstvo sada je tema razgovora u zoološkim vrtovima diljem Europe. Naime, čupavouhi lemuri prema crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN-a) kritično su ugrožena vrsta i svaka je nova jedinka izuzetno vrijedna", kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Novorođene čupavouhe lemurice zdrave su i lijepo napreduju. Još uvijek sišu majčino mlijeko, a prije nekoliko su dana počele grickati vrbe i povrće. Ljupke lemurice znatiželjne su i zaigrane pa se sve odvažnije penju po svemu što ih okružuje, opisuju u Zoo-u.