Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Koalicija HSS-a s HSLS-om i PGS-om neupitna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske seljačka stranke (HSS) Josip Friščić danas je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem koalicije s HSLS-om i PGS-o koja je, kako kaže, neupitna i prošla je prvi test u usklađivanju stranačkih programa u zajednički izborni program.

- Naš glavni programski cilj je prepoznat, a to je decentralizacija
Hrvatske odnosno davanje novih ovlasti lokalnoj samoupravi, ali i osiguranje novčanih sredstava za njihov rad kroz ukupni porez na dohodak i izdvajanje jedan posto PDV-a, rekao je Friščić u
Jastrebarskom, na glavnoj programskoj skupštini HSS-a gdje se okupilo više od 600 članova iz svih krajeva Hrvatske.

Pročitajte i ovo Koalicija u središnjici SDP-a Predstavljena koalicija "Rijeke pravde": "Građani su najveća rijeka koja će odnijeti sav talog i smrad koji nam se nakupio u 30 godina" Ivan Martan, Nikica Augustinović i Nada Šikić "Za Domovinu" Tri stranke predstavile novu koaliciju: "Desnica je u Hrvatskoj ozbiljna alternativa, ne smijemo si dopustiti getoiziranje"

Friščić je naveo da se koaliciji HSS-HSLS-PGS već pridružila Zagorska stranka, a danas će to učiniti još i Zagorsko-demokratska stranka.

Gost na skupu bila je i predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić koja je istakla da su se nakon početnog uspjeha koalicije, kad su zauzeli treće mjesto po ispitivanju javnog mišljenja, malo "uspavali", ali i izrazila uvjerenje da će HSLS-HSS-PGS biti nezaobilazan dio slijedeće Vlade u koju će, kaže, unijeti više povjerenja i odgovornosti.

Friščić je u svom govoru na skupštini ponovio kako će za ostvarenje HSS-ova programa - Preporod hrvatskog sela - biti potrebno najmanje šest milijardi eura poručivši da je tu riječ o HSS-ovim "procjenama, a ne ucjenama".

Predsjednik HSS-a je, na upit novinara, izrazio uvjerenje da će se pregovori s EU nastaviti i kad se 1. siječnja 2008. aktivira ZERP,
premda sada ima zahtjeva da se od ZERP-a odustane. 

- Ako Hrvatska odustane od 25.000 četvornih kilometara mora, tada može odustati i od zemlje i šuma, a onda smo tuđi sluge, rekao je Friščić i naveo da su neki kadri hrvatske interese vrlo jeftino prodati, ali ne i HSS, pa zvali ih i strankom euroskeptika.

Odgovorarajući na pitanje podržava li Radimira Čačića za premijera, rekao je samo kako HSS zanima snaga koalicije u parlamentu jer će onaj tko ima većinu u Hrvatskom saboru dati i premijera.

Skupu su se obratili i visoki dužnosnici HSS-a Božidar Pankretić,
Željko Pecek, Marijana Petir, Ante Markov i drugi kritizirajući
"stihiju koja je zavladala u hrvatskom gospodarstvu" i dovela do uvoza poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od dvije milijarde dolara koji "ubija" domaću proizvodnju, lošu politiku u zaštiti okoliša, u zdravstvu i školstvu.

Izborni uspjeh u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obećao je novi član HSS-a Stipe Gabrić Jambo.

Skup su pozdravili i predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš, ZS-a Miljenko Jelinić, predstavnici HSS-a BiH i Kanade te počasni predsjednik HSS-a Josip Torbar.

Na skupštini je izmijenjen stranački Statut pa će tako HSS imati
prošireno Predsjedništvo s 23 člana iz svih županija i pet umjesto dva potpredsjednika, a uvodi se i načelo tajnog glasovanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene