Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon četveromjesečnog života s elektroničkom pumpom za srce, pravo srce 42-ogodišnjeg Gorana Krstanovića u ponedjeljak je ponovno zakucalo. Operacija je izvedena u KB Dubrava, a Goran će ostati u sjećanju kao prvi pacijent u Hrvatskoj čije se srce nakon nekog vremena vratilo u funkciju.


Rane od teške operacije polako zarastaju, a Goran Krstanović nakon više od četiri mjeseca napokon živi bez mehaničke pumpe za srce. Njegovo pravo srce nakon operacije ponovno kuca, a uređaj koji od milja zove Fifi sada čeka druge pacijente. 'Moje srce se jako fino čuje, osjeti se i na bilu i onda kad doktorica Šikić dođe i veli joj što lupa, a ono tamo je jako slabo lupalo. Sad kaže super lupa i dobro je', kaže Goran.

Vezani članci PR Što naše srce i krvne žile posebno vole i kako im pomoći? Uređaji za mjerenje srčanog ritma, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Čudesni mišić bez kojeg nema života: U nekoliko koraka doznajte u kakvom je stanju vaše srce

Njegovo srce stradalo je zbog obične gripe. Dobio je upalu srčanog mišića. Mehaničko srce spasilo ga je, ali živjeti dan-noć s uređajem teškim oko 12 kilograma nije bilo jednostavno. 'Prvo sam se morao naviknuti na to tik-tak, tik-tak, uvijek vezan, nigdje ne mogu otići. To je kao da stalno plac kolica nosite sa sobom, i to uvijek puna kolica', objašnjava.

Rizična i komplicirana operacija trajala je više od četiri sata. 'Vjerujem da će se u dogledno vrijeme Goran dostatno opraviti da mu u konačnici ipak neće trebati transplantacija srca. Nju još uvijek ne odbacujemo, ali je stavljamo sa strane', dodaje dr. Rudeš. Kući će vjerojatno već idućeg tjedna, ali bez dvanaest kilograma spasonosne prtljage.