Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proračun Ministarstva kulture veći od milijardu kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar kulture Božo Biškupić izvijestio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu, kako je u proračunu za 2007. njegovo ministarstvo dobilo više od milijardu i osamdeset milijuna kuna.

- Ovo je razvojni proračun, a sredstva će biti ravnomjerno raspoređena po cijeloj Hrvatskoj, rekao je, dodavši kako je kulturi pripalo jedan posto od ukupnoga državnog proračuna. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesuđeni umjetnik Incident u Muzeju umjetnosti: Zaposlenik objesio svoju sliku Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države

- To je znak da je Vlada zemlju prepoznala i kao zemlju kulture, napomenuo je.

- Novi je proračun veći za 200 milijuna kuna od prošlogodišnjeg, izjavio je, pojasnivši kako je u usporedbi s onim iz 2003. veći za 440 milijuna kuna. "Težište nam je na organizaciji mreže muzeja, knjižnica i obnovi centara za kulturu, rekao je.

Smatra također kako su arhivi, film, nakladništvo, muzejsko-galerijska djelatnost i zaštita prirode u ovom proračunu dobili zasluženo mjesto.

Ocijenio je, kako pitanje zajedničke izgradnje Muzeja suvremene umjetnosti s Gradom Zagrebom ne bi trebalo biti mjesto političkih prijepora. 

- Muzej je potreban gradu jer Zagreb nije provincija, rekao
je.

Napomenuo je također kako će Ministarstvo zajedno s HTV-om za hrvatski film izdvojiti više od 50 milijuna kuna. 

- Od Zajednice nakladnika i knjižara preuzeli smo organizaciju nastupa na međunarodnim sajmovima, napomenuo je, dodavši kako će financirati nastup nakladnika u Leipzigu.

Po njegovim riječima Ministarstvo će financirati i prevođenje
suvremene hrvatske književnosti na strane jezike. "U odnosu na prošlu godinu povećali smo izdvajanja za nakladništvo za 26,5 posto", ocijenio je, dometnuvši kako neki "minhauseni" preuveličavaju svoju ulogu. 

- No, brojke su neumoljive, ustvrdio je.

Biškupić je također izvijestio kako je u odnosu na 2003. kada je izdvojeno 12,8 milijuna kuna za mirovinsko i zdravstveno osiguranje umjetnika iduće godine će biti izdvojeno 44,8 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra kulture za nakladništvo Čedomir Višnjić ocijenio je kako su izdvajanja za knjigu, u ovom četverogodišnjem razdoblju, za razliku od ranijeg, veća za oko petnaest posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene