Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opsežna potraga za nestalim slovenskim roniocem okončana je danas pronalaskom njegova tijela u akvatoriju Dugog otoka, nedaleko Božave.


Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je opsežnu potražnu akciju za roniocem, T.M. (rođen 1974. godine), slovenskim državljaninom koji je jučer, 28. srpnja u 11.00 sati brodskim tenderom tipa gumenjak, otplovio u podvodni ribolov na poziciju ronjenja kod rta Lopat, na oko jednu nautičku milju od uvale Sakarun, gdje je prvotno usidrio obteljsku jedrilicu.

Vezani članci Katastrofalno stanje plaže Sakarun na Dugom otoku - 9 Sramotno stanje "hrvatskih Havaja": Plaža Sakarun na Dugom otoku preplavljena je smećem Sakarun (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Jednoj od najljepših i najpopularnijih plaža na Jadranu prijeti devastacija

Nakon što se nije vratio u dogovoreno vrijeme, odnosno do 20.00 sati istoga dana, njegova supruga je u 22.10 sati prijavila njegov nestanak, slijedom čega je MRCC Rijeka pokrenula potražnu akciju u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar, dok su raspoloživi pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja stavljeni u pripravnost. Putem obalnih radio postaja Središnjica je objavila obavijest o nestalom roniocu, za kojim se trajalo gotovo bez prekida tijekom cijele noći, a u potražnu akciju uključili su se poznanici i građani privatnim plovilima.

Poligon pretraživanja uspstavljen je u akavatoriju Dugog otoka od utvrđene pozicije zarona nedaleko koje je na samome početku akcije pronađen gumenjak nestalog ronioca privezan na obalu rta Lopat i u kojemu je uočen odložen dio ronilačke opreme, uključujući i ronilačku plutaču.

Nakon cjelonoćne potrage koja je gotovo bez prekida nastavljena tijekom današnjeg prijpodneva, u 12.45 sati djelatnici Lučke kapetanije Zadar dojavili su u Središnjicu o pronalasku beživotnoga tijela slovenskog ronioca na dubini od 6 metara nedaleko uvale Sakarun, o čemu je obaviještena Pomorska policija Zadar radi preuzimanja tijela stradalog u daljnje istražno postupanje.

Djelatnici zadarske Kapetanije očevidom su utvrdili da je stradali Slovenski državjanin bio rekreativan, ali iskusan ronilac, a posjedovanje potrebnih uvjerenja za obavljanje ronjenja utvrditi će se u okviru očevida o uzrocima ove ronilačke nesreće.