Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Država je isplatila seljake za prošlogodišnju elementarnu nepogodu.


Iz državnog je proračuna na račune poljoprivrednika ukupno uplaćeno 320 milijuna kuna. To je tek 23 posto od prijavljene štete, koja je u poljoprivredi procijenjena na više od milijardu kuna. Državna će pomoć, kažu seljaci, ublažiti, ali ne i potpuno nadoknaditi golem gubitak u poljoprivredi.

Vezani članci Odšteta za uništene usjeve i kuće u Požeštini - 9 Razmjeri štete u Požeštini: Prinos po hektaru ječma inače je do osam tona, a na jednom polju požnjeli 20 kilograma Slika nije dostupna Jakovina odgovorio seljacima: Isplatili smo sve što smo obećali!

>> Slavonski seljaci odustali od prosvjeda i blokada prometnica

'Imamo pojedine proizvođače koji su imali 100 posto štete. Njima je 23 posto premalo jer, ako netko u proizvodnju uloži 10.000 kuna, a dobije tek 23 posto, onda je on u velikom problemu', rekao je Matija Brlošić, predsjednik Udruge Brazda.

Hrvatska je 'plivala' čak tri puta. Hranu,vrijednu milijardu kuna,odnijele su joj vodene bujice. 'Svaka loša godina i poremećaj na tržištu dovodi proizvođače u situaciju kada više ne mogu vraćati svojeobveze prema bankama i kada ne mogu ulagati u proizvodnju', rekao je Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan.

Poplave su 'osiromašile' i svjetsko tržište. Analitičari najavljuju poskupljenje žitarica i krizu u opskrbi. Vrijeme jeftine hrane je, kažu, prošlo.