Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJVEĆI KOOPERANT

Šok u Slavoniji ne jenjava: Uz radnike Megglea upitna je i egzistencija 340 proizvođača mlijeka

Davor Adžić, proizvođač mlijeka
Davor Adžić, proizvođač mlijeka DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Adžić, proizvođač mlijeka, i Matea Drmić Davor Adžić, proizvođač mlijeka, i Matea Drmić Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Adžić, proizvođač mlijeka Galerija 1/2 >>
Tvrtka Meggle gasi pogone u Osijeku, 160 radnika ostat će bez posla, doduše s otpremninama. A 340 farmera morat će potražiti nekog drugog komu će isporučivati mlijeko.

Politika je odlukom Megglea o gašenju proizvodnje iznenađena. Iznenađeno je i 340 proizvođača mlijeka koji će morati krenuti u potragu za nekim drugim kako bi prodali sirovo mlijeko.

Pročitajte i ovo Proizvodnja mlijeka potpisan sporazum Fortenova kupuje nekretnine i proizvodnu liniju Megglea: Objavili detalje o otkupu mlijeka i zapošljavanju Slika nije dostupna Zatvaraju 31. prosinca Završio sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, odluka Megglea o odlasku konačna. Otkriveno do kada će radnici dobivati plaću

Poslovna odluka je takva, odgovora nema, a kako će farmeri dalje - u Dnevniku Nove TV rekao je jedan od njih, najveći Meggleov kooperant, Davor Adžić. On za Meggle proizvodi 7000 litara mlijeka dnevno.

Kako je rekao, s Meggleom ima suradnju niz godina i ona je uvijek bila korektna. "Ova odluka nas je zatekla iako nije bila neočekivana. Prerađivačke industrije mlijeka se rade na područjima gdje postoji sirovinska osnova. Kod nas u posljednjih deset godina imamo deficit sirovine u proizvodnji svježeg mlijeka. Ne može se zamjeriti tvrtki ako ne vidi sebi poslovnu korist, da donese ovakvu odluku", kazao je i dodao da je prijelazno razdoblje od šest mjeseci.

"Obećano nam je od strane predsjednika Uprave Megglea da će vrijediti svi aktualni ugovori i da će nam otkupljivati mlijeko. To je kratkoročno OK, no dugoročno gledano moramo vidjeti što ćemo dalje. Idući tjedan je sastanak s njima, hoćemo li u paketu sa svima ostalima prijeći u jednu od prerađivačkih industrija ili ćemo samostalno pregovarati - to ćemo još vidjeti", kazao je Adžić.

Mala proizvodnja

Smatra da mljekarska industrija zbog male proizvodnje svježeg mlijeka ima poteškoće. "Nismo samodostatni. No, mi moramo imati svoje mlijeko i svoju prerađivačku industriju, bez obzira bila ona u vlasništvu naših državljana ili stranih. Ima budućnost, s tim da se sa sektorom kompletno treba nešto poduzeti", smatra Adžić.

Spas ne vidi u nekom brzom rješenju. "Čarobnog štapića nema. Da ima brzog rješenja, vjerojatno Meggle ne bi donio ovakvu odluku. U principu, govorimo - kupujmo hrvatsko, brendirajmo... Problem je višestruk, u tome što dozvolimo još uvijek kupovinu na slobodnom tržištu gotovih proizvoda koji se onda nalaze u trgovačkim lancima gdje rade damping. Problem nije samo naš nego je to problem prerađivačkih industrija koje su radile izuzetno kvalitetne osobe", kazao je Adžić.

"Očekujemo pomoć od resornog ministarstva i Vlade i mislim da ćemo ići u rješavanje tog problema zajedno. S tim da mi kao proizvođači - nadam se da nećemo ostati na vjetrometini, no problem je radnika, a to nije u mojoj domeni", zaključio je Adžić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene