Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vječito na zamjeni

Profesorica informatike pisala Vladi: "Ne lažite da ima posla, moram ići raditi u dućan za 2000 kuna!"

Informatika, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Informatika, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Informatika, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Informatika, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nastava informatike (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nastava informatike (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Informatika, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/3 >>
Stuparić već pet godina radi kao profesorica, ali na zamjeni. Kad u lipnju završi školska godina, ona ostaje bez prihoda, pa je primorana potražiti druge načine zarade.

Iako se od političara može čuti kako u Hrvatskoj nedostaje profesora informatike, profesorica Ivana Stuparić iz Međimurja kaže da je problem upravo suprotan - profesora ima, ali za njih nema posla. Stuparić već pet godina radi kao profesorica, ali na zamjeni. Kad u lipnju završi školska godina, ona ostaje bez prihoda, pa je primorana potražiti druge načine zarade. Sada se zaposlila u jednoj trgovini, za 2000 kuna, kaže, jer posla za informatičare nema. Zato je Vladi Republike Hrvatske poslala otvoreno pismo u kojem poručuje političarima: "Prestanite lagati!"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Pismo profesorice Stuparić upućeno Vladi, uz dopuštenje, prenosimo u cijelosti:

Poštovana Vlado Republike Hrvatske!

Evo, došao je kraj nastavne godine pa imam nekoliko samo kratkih informacija za podijeliti s Vama. Naime, radim kao profesorica informatike, evo, već 5 godina kao vječita zamjena. Svakodnevno čujem i na vijestima, portalima, od ljudi s kojima razgovaram u dućanu… nebitno kako je, eto, moje baš zanimanje deficitarno i kako nastavnika informatike nema. Isto je izjavio i ministar Ivan Vrdoljak, a podržala ga ministrica Blaženka Divjak kad su pametno zaključili da se učitelji geografije i povijesti mogu prekvalificirati u informatičare. Ono što mene zanima, u kojoj vi to zemlji živite da nema tih informatičara jer ću se vrlo rado preseliti?!

Ovim putem vam jasno i glasno hoću poručiti – NAS INFORMATIČARA IMA, ALI NEMA RADNIH MJESTA. U redu, neki će reći 'čekaj, pa sad će informatika biti od prvog razreda, uvela se obvezna informatika, bit će posla'. Pa uvjeravam vas da i dalje neće. I dalje će neki kolege koji sad rade na dvije ili tri škole popuniti djelomično satnicu na jednoj školi, pa će drugi koji je unutar sustava preuzeti njegov dio i tako ukrug te opet za nas 'na određeno' neće ostati ništa! Molim vas, zaista vas molim da prestanete okolo širiti tu propagandu da fali nas informatičara jer, vjerujte mi, nemam više to živaca slušati. Slušam to već 5 godina i pitanje je koliko još! Znam i da će neki moji kolege pomisliti '5 godina je ništa, ja sam i x godina tako radio'. Ali, ljudi, zar to nije jadno i prejadno?! 5 godina studiranja, vrhunski si u svom poslu (što potvrđuju i kolege, i učenici, i ravnatelji), a opet si ti taj koji izvisiš i koji svako ljeto kada završi nastavna godina krajaš i prekrajaš da preživiš i doživiš početak nove školske godine i moliš se za neki natječaj pa da si skrpaš nekoliko sati da možeš preživjeti i dalje.

Evo, htjela bih se nadovezati i na ne tako davnu izjavu bivšeg ministra Veljka Ostojića, onu pametnu da idemo na more raditi preko ljeta. Vrh vrhova! Evo, dragi bivši ministre, ne idem na more, ali počela sam raditi u Konzumu. Čestitam vam, naša Vlado, da ste fakultetski obrazovanog, tog deficitarnog nastavnika informatike prisilili na ovaj korak. Svaka čast! Napominjem, ne podcjenjujem niti jedan posao i ne sramim se raditi, ali zar to nije jadno?! Zar smo mi nastavnici toliko manja bića od vas gore na vrhu da smo spali na ovakvo životarenje?!

Zanima me kako biste vi gore u Saboru živjeli da vam se svake godine raskine ugovor polovicom 6. mjeseca i da morate kalkulirati kako preživjeti do 9., kada vam eventualno opet počne novi ugovor (naravno, ako prođete natječaj)? Baš bih voljela vidjeti tu sliku! Naravno, uz plaću za ostale mjesece kakvu mi imamo. Recite mi ne zaslužujemo li više?! Svaka neka školska 'reforma' uvijek nosi sve više obveza nama nastavnicima (premda se to zakamuflira u takozvanu autonomiju nastavnika), ali nikad taj rast obveza ne prati i rast plaća. Nije li sramota da mi nastavnici imamo plaću kao i djelatnik koji naplaćuje kazne za parking po Zagrebu?!

Sumirat ću samo još jednom bit ovog mog posta: Molim vas prestanite lagati sve nas da posla za informatičare ima, a nema ga jer ja sad ne bi bila prisiljena raditi u dućanu za 2000 kn jer drugog izbora nemam!

 

Poštovana Vlado Republike Hrvatske! Evo došao je kraj nastavne godine pa imam nekoliko samo kratkih informacija za...

Posted by Ivana Stuparić on Wednesday, 10 July 2019

Konzum: "Gospođa ne radi kod nas, bila je na razgovoru za posao i odustala"

U međuvremenu je pismo koje je Stuparić objavila na Facebooku, povučeno, a iz Konzuma je stigao odgovor, koji isto tako prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

obraćamo vam se nakon objave članka na vašem cijenjenom portalu u kojem se navode netočne informacije vezane uz uvjete rada zaposlenika u maloprodaji Konzuma.

U ovom članku citira se gospođa Ivana Stuparić te se navodi da je „prisiljena raditi u Konzumu za 2000 kuna“. Moramo vas obavijestiti da gospođa Stuparić ne radi u Konzumu, a kada bi i bila zaposlenica s punim radnim vremenom, njena bi primanja bila između 4000 kuna i 6850 kuna neto, ovisno o tome gdje bi radila odnosno bi li prihvatila posao na nekoj od sezonskih lokacija.

Gospođa Stuparić je bila u Konzumu na razgovoru za posao u trenutku kada nije bila u mogućnosti raditi puno radno vrijeme te joj je na njen zahtjev ponuđen ugovor na pola radnog vremena. Prije početka rada nazvala je u Konzum i rekla da odustaje od ponuđenog posla jer je dobila posao u školi na puno radno vrijeme.

Vjerujemo da vam je radi relevantnosti vašeg portala i točnog informiranja vaših čitatelja bitno imati precizne i vjerodostojne informacije pa vam ih iz tog razloga donosimo u privitku.

Konzum u posljednje dvije godine neprestano radi na poboljšanju uvjeta rada svojih zaposlenika, pružajući brojne pogodnosti iznad zakonski propisanih obveza poput isplate božićnice, uskrsnice, regresa, dara za djecu i plaćenog privatnog zdravstvenog osiguranja.

Mogućnost isplate neoporezivog dijela za nagrade Konzum je iskoristio gotovo u potpunosti još u 2018. godini isplativši radnicima božićnicu u većem iznosu, od 1.500 kuna. S početkom ove godine povećana su primanja zaposlenicima u neto iznosu od 350 kuna, a to se povećanje odnosi na sve one kojima se plaća obračunava na temelju koeficijenta te se isplaćuje trajno, kao dodatak uz mjesečnu plaću u iznosu koji je u cijelosti neoporeziv. Pritom se u obzir uzima efektivan rad, odnosno prisutnost na radu u prethodnom mjesecu.

Od početka ove godine Konzum je zaposlio više od 1.100 novih kolega, najviše u maloprodaji i logistici, a znakovit je podatak da je više od 70 posto sezonskih zaposlenika prošlih godina prepoznalo Konzum kao mjesto na kojem žele nastaviti raditi.

Naposljetku, uz poticajno radno okruženje i pozitivnu, timsku atmosferu, Konzumovim djelatnicima nudi se i mogućnost rada na nepuno radno vrijeme, što je zanimljivo roditeljima, studentima i svima kojima je to bitno radi usklađivanja privatnih i poslovnih obveza.

Srdačan pozdrav,
Konzum."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene