Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljni iskazom svjedoka

Prodanović: Pomalo pada pozlata s plasirane 'istine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji bivšeg premijera Ive Sanadera ocijenili su povoljnim iskaz bivšeg čelnika Hypo banke za poslove s Hrvatskom Guenthera Striedingera.

Striedinger je danas na zagrebačkom Županijskom sudu potvrdio vjerodostojnost bilješke po kojoj je Sanader u četiri oka obećao bivšem predsjedniku Uprave Hypo banke Wolfgangu Kultereru da će ta banka u Hrvatskoj imati povlašteni položaj i da će za to biti isplaćena provizija. Svjedok je rekao da on nije bio prisutan razgovoru, ali je sastavio i potpisao takvu bilješku nakon što mu je Kulterer prepričao sadržaj razgovora i naložio njezino sastavljanje. U bilješci je kao primatelj provizije naveden Eugen Laxa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog jeftine struje Diokiju Ponovno potvrđena optužnica protiv Sanadera i Ježića: "Sanader na ovom sudu ne može dobiti nijednu odluku u svoju korist" Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu 'Nisam ratni profiter. Ove konstrukcije nemaju veze sa životom!'

Striedinger je kazao kako je tri puta bio prisutan kad je Kulterer isplatio proviziju osobi koja se tako predstavila.

'Iskaz ne smatramo apsolutno nepovoljnim. Dapače, potvrdio je ključne teze obrane da postoji osoba koja se zove Laxa. Je li to bio autentični Laxa ili izmišljeni nije ni toliko bitno. Bitno je da je taj čovjek uzimao proviziju i da to nije bio g. Sanader', kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Na pitanje veseli ga iskaz koji je ruski magnat dao mašđarskom tužiteljstvu - da je dao 6 milijuna eura provizije Robertu Ježiću, no na ime Družbe Adrije, a ne MOL-a, Prodanović je kazao: Vijet ćemo taj iskaz. To je bilo u novinama, mi ne znamo za njega. Ali on potvrđuje ono što smo rekli u uvodnoj riječi - da je tih 5 milijuna eura bilo namijenjeno u potpuno druge svrhe i da je dan g. Ježiću, a ne g. Sanaderu. Protekom vremena je sigurno samo jedno - da sa stvari koje su i putem medija plasirane kao notorna istina, da malo ta pozlata s te 'istine' pada'.

Sanaderu se sudi zbog navodnog nezakonitog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je Hypo banka dala Hrvatskoj za kupnju diplomatskih predstavništava te uzimanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem dvojice novih svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene