Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razoran učinak

Štete od poplava i do 500 milijuna kuna, Vlada obećaje pomoć svima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je kako će trebati obnoviti do 3000 obiteljskih kuća.

Prema prvim procjenama Ministarstva poljoprivrede šteta od poplava je i do sto milijuna kuna, dok će se na stambenim objektima biti znatno veća, odnosno do 400 milijuna kuna, javlja javna televizija.

Pročitajte i ovo Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Što učiniti u slučaju hitnih intervencija u stanu, a podstanar ste? Na što imate pravo ako vam se pokvari kućanski uređaj?

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je kako će trebati obnoviti do 3000 obiteljskih kuća.

Za obnovu kuća ide 200 milijuna kuna prikupljenih od legalizacije

Na konferenciji za medije u utorak Mrak Taritaš je poručila da će se za obnovu poplavom pogođenih područja, među ostalim, iskoristiti i 200 milijuna kuna prikupljenih od legalizacije.

Kada se voda spusti izvršit će se izvidi,  zatim očistiti mulj i strvine, pregledati električne instalacije, te isušiti podovi i zidovi pomoću strojeva.

Nakon redovne, zaputili se na izvanrednu sjednicu

Nakon današnje redovne sjednice, ministri, na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, sjeli su u automobile i krenuli prema Županji. Tamo će u 15 sati održati izvanrednu sjednicu na kojoj će se baviti u poplavama ugroženim područjima. Premijer je ponio i štivo za putovanje - Financial Times.

Vlada je objavila i dnevni red izvanredne sjednice, na početku koje će raspraviti o provedenim aktivnostima za sanaciju stanja na poplavljenim područjima.

Jedna od točaka dnevnog reda bit će i prijedlog odluke o dodjeli interventnih sredstava za sanaciju šteta na javnim i nerazvrstanim cestama u Republici Hrvatskoj uzrokovanih elementarnom nepogodom.

Također, Vlada će raspravljati o prijedlogu odluke o otpisu dijela zakupnine, naknade za dugogodišnji zakup, naknade za dugogodišnji zakup za ribnjake i naknade za koncesiju za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske, o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na područjima zahvaćenima poplavom, za izgubljeni stočni fond, te o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na područjima zahvaćenima poplavom, za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu.

Tema sjednice biti će i izdavanje dokumenata stanovništvu pogođenom pooplavom, odobravanje pokrića troškova nastalih radi pružanja pomoći pogođenima poplavom, te dodjela robne pomoći iz strateških robnih zaliha za opskrbu i zbrinjavanje stanovništva poplavljenih područja Slavonije.

Točka dnevnog rda biti će i prijedlog zaključka u vezi s obnovom obiteljskih kuća i objekata namijenjenih za stanovanje na poplavljenom području Vukovarsko-srijemske županije, te prijedlog odluke o određivanju Regionalnog centra za prihvat i distribuciju humanitarne pomoći prikupljene za područja ugrožena poplavama.

Na kraju, članovi Vlade raspravljat će o prijedlogu odluke o zaduženju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za formuliranje i podnošenje zahtjeva za povlačenje europskih sredstava i sredstava međunarodnih organizacija za pomoć u saniranju i obnovi područja pogođenih katastrofalnim poplavama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene