Liječnici u riječkom KBC-u i dalje se bore za život teško ozlijeđenog migranta propucanog u Gorskom kotaru u subotu. Iz Sindikata policije Hrvatske kažu da je do propucavanja došlo uslijed slučajnog opaljenja, a život migranta spašen je jer je policajac postupio u skladu s najvišim načelima.


Predstojnik Klinika za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli u Rijeci prof. dr. sc. Alen Protić kazao je da je ozlijeđeni i dalje pod lijekovima. "On je pod lijekovima koji ga drže uspavanim. Na mehaničkoj ventilaciji je, jednim dijelom vitalne su funkcije stabilizirane, iako je i dalje u životnoj opasnosti", kazao je Protić i dodao da će biti potrebno obaviti još operativnih zahvata na ozlijeđenom migrantu.

Vezani članci Andrej Plenković, Davor Božinović Hrvatskoj stigla nova žestoka pljuska: Odbor Vijeća Europe optužio RH za teška zlostavljanja migranata Mario Puškarić iz Sindikata policijskih službenika Načelnik nezakonito prešao granicu s kartonskom kutijom? Policajci zgroženi ispitivanjem sindikalista: "Ovo nije bilo ni u doba komunizma"

"Radi se o teškoj ozljedi trbuha, organa u trbušnoj šupljini te kralježnice i moždine", naveo je Protić dodajući da su ozljede nastale propucavanjem. "Ozljede su još uvijek ozbiljne po život, a o invaliditetu je rano govoriti", zaključio je. Ilegalni migrant teško je ozlijeđen u subotu kasno popodne u Gorskom kotaru. Policajci su ga nakon ranjavanja nosili nekoliko kilometara do vozila hitne pomoći.

Policija je priopćila kako je završen očevid na mjestu gdje je ozlijeđen. Vještačit će se predmeti koje su pronašli, a dok traju izvidi o ranjavanju migranta i ozljeđivanju policajca, detalje ne otkrivaju. U priopćenju navode da je u grupi bilo 17 migranata koji su ilegalno ušli u zemlju, nisu tražili azil pa će ih vratiti u BiH.

Reagirao Sindikat policije Hrvatske

Sindikat policije Hrvatske (SPH) pozdravio je djelovanje svih policajaca angažiranih na zaštiti državne granice u teškom razdoblju tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Hrvatske.

"Savjesno i profesionalno djelovanje hrvatskih policajaca nužno je za očuvanje državnog integriteta i sigurnosti građana, kao i za ispunjavanje svih obveza koje je RH preuzela ulaskom u EU te drugim oblicima međunarodnih sporazuma i udruživanja kojima je pristupila", navodi u priopćenju predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.

Vezano za policijsko propucavanje migranta Jagić tvrdi kako je po svim do sada javnim i službenim informacijama do ozljeđivanja došlo uslijed slučajnog opaljenja vatrenog oružja kojim je rukovao jedan od policajaca koji su zatekli ilegalne migrante.

"Nažalost, posljedice ranjavanja bile su teške i ozlijeđena je osoba još uvijek u ozbiljnom stanju. Međutim, život joj je spašen isključivo zbog toga što je policajac, čije je vatreno oružje slučajno opalilo, postupio u skladu sa svim najvišim načelima policijskog poziva i humanosti te zajedno s kolegom prenio na rukama ranjenu osobu preko tri kilometra nepristupačnog terena do mjesta gdje je moglo pristupiti vozilo hitne medicinske pomoći", kaže Jagić.

"Požrtvovno djelovanje hrvatskih policajaca na spašavanju života migranta duboko je human čin, ali od njih se ništa manje i ne očekuje", zaključuju u Sindikatu. (Hina,M.V.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju