Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici upozoravaju

Problemi u zdravstvu: 'Stanje će se pogoršati i doći će do kolapsa sustava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici, medicinske sestre i tehničari ozbiljno su upozorili ministra zdravlja da u roku mjesec dana riješi njihove probleme. Ukoliko se to ne dogodi, liječnici više neće raditi prekovremeno te će velik dio medicinara otići u štrajk, a posljedice će najviše osjetiti pacijenti.

Darko Dimić se već tri godine bori s rakom debelog crijeva. Danas je trebao obaviti CT, no iz Klinike za tumore, primio je poziv. 'Rečeno mi je da nisu u mogućnosti mi odraditi CT, jer nemaju kontraste, koji su potrebni za snimanje', kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak pregovora u srijedu Babić: 'Tko god ima iluziju da će kupujući vrijeme oslabiti štrajk, vara se!' Slika nije dostupna 26.dan štrajka Nastavljaju se pregovori oko novog Kolektivnog ugovora

I zbog toga ne može nastaviti s kemoterapijom čiji lijek čeka od petka. 'Doktori su rekli - 'mi Vam ne možemo pomoći, jer mi lijeka nemamo. Nemamo sredstava i ne znamo kad ćemo ga dobiti', prepričao je Darko.

Lijek je stigao u utorak, no Darko ga ne može primiti, jer nije obavio CT. Boji se da bi stanje u zdravstvu moglo biti i gore ako liječnici i medicinske sestre odu u štrajk. 'Oni daju sve od sebe da pomognu pacijentima i zbilja se trude. Mislim, njihovo radno vrijeme, znam da kad sam tamo da poneki ljudi su skoro non - stop tamo', kazao je.

>> Ministar Ostojić i sindikati u zdravstvu dogovorili nastavak pregovora

Upravo zbog neplaćenih prekovremenih sati i smanjenih plaća, liječnici, medicinske sestre i tehničari su najavili štrajk. 'Stanje će se totalno pogoršati i doći će do kolapsa zdravstvenog sustava. Mi to ne želimo, upozoravamo, ali ako nas na to prisili, to ćemo napraviti', kazao je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Jučer su liječnici predali suglasnost prema kojoj odbijaju raditi prekovremeno. 'U KBC-u Split mi imamo oko 240 članova, sad se nešto broj povećao. Predali smo otkaz pristanka na rad duži od 48 sati, čak 168 doktora', kazao je Božo Bota iz KBC-a Split.

To će se i dogoditi, ako se u idućih mjesec dana ništa ne promijeni. 'Oni su odlučili da protuzakonito nam plaćaju prekovremeni rad paušalno i praktički oduzeli nam 20- 30 posto plaće. Usred sezone nas tjeraju da mi poduzimamo drastične mjere', kazao je Bota.

Drastične mjere čije će posljedice osjetiti pacijenti. 'Bolesnike je možda u neku ruku strah, ali svi podržavamo medicinsko osoblje', kazao je jedan pacijent.

'Neće biti dovoljan broj liječnika za obaviti dosadašnji broj usluga, a to nužno znači povećanje listi čekanja',  dodao je Babić. Ravnatelji bolnica za sada ne žele reći kako će se organizirati u slučaju štrajka, jer se nadaju da do njega neće ni doći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene