Ministarstvo obrazovanja zatrpano je pritužbama studenata zbog kriterija po kojima su se dijelile državne stipendije. Apsurdne razloge zbog kojih su ostali bez pomoći države ispričalo nam je nekoliko studenata. Dijelu njih ni žalbe - nisu pomogle.


Marko Tufegdžić, student aeronautike podstanarstvo dijeli s trojicom kolega. Kad se prijavljivao za državnu stipendiju namijenjenu onima slabijeg ekonomskog statusa, bunila ga je jedna stavka. Pa je nazvao ministarstvo obrazovanja.

Vezani članci Predsjednikov sin Trebaju li i Grad i HOO financirati sina predsjednika Republike? ''Marko Milanović morat će odlučiti" Ilustracija Nude im bonuse u tisućama eura, stanove, ali nitko se ne javlja na natječaje

'Moje pitanje je glasilo - da li ja kao jedini ovdje prijavljeni sa prebivalištem moram navesti svoje cimere koji imaju boravište na ovoj adresi? I gospođa mi odgovara - obavezno gospodine, oni svi pridonose troškovima ovoga kućanstva', ispričao je Marko.

Savjet je poslušao, dokumente poslao i čekao dobre vijesti. A onda su stigli rezultati. 'Mene nema na popisu, Zovem ministarstvo a gospođa mi odgovara - prijavili ste osobe sa različitim adresama prebivališta i vaša prijava nije uzeta uopće u obzir', kaže Marko.

Ni žalba mu nije pomogla - ostao je bez stipendije. I nije jedini. Razgovarali smo i s dvije sestre blizanke koje su htjele ostati anonimne. Njihov slučaj vrhunac je apsurda! Naime, jedna od njih stipendiju za studente lošijeg ekonomskog statusa je dobila, a druga nije, iako žive skupa, imaju identične uvjete i prijave su slale zajedno - u jednoj koverti.

'Ovo što se za dvije sestre blizanke dogodilo jeste greška koja je nastala tako što je jednu obrađivala jedna osoba, a drugu druga', kazao je Srećko Tomas, ministar obrazovanja.

Više od 500 žalbi uputili su studenti slabijeg statusa, no prihvaćeno je njih 89. Ipak, pod pritiskom javnosti, ministarstvo je promijenilo mišljenje.

'Povjerenstvo se sastalo u srijedu i zauzelo stajalište da ponovo razmotri svih 552 prigovora i studenti će dobiti stipendije gdje je postojala greška', kazao je Tomas.

No Marko s početka priče u to ne vjeruje. Prije dvije godine ostao je bez majke, a stan u kojem su živjeli prodao je da pokrije ovrhe. Podstanarstvo je njegova jedina opcija.

'Preživljavam od 1.800 kuna obiteljske mirovine, a troškovi stana su mi oko 1300-1400 kuna s režijama. Tako da ostaje mi 400 kuna za mjesec dana', kaže Marko.

I dok on stipendiju nije dobio, većini onih koji jesu - novac još nije uplaćen na račun. Biti će idućeg tjedna, poručuje pomoćnik Tomas, a ljutiti studenti za ponedjeljak najavljuju - prosvjed ispred ministarstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju