Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povrat vrijedne imovine

Problemi s crkvenom imovinom i u Splitu: U ladicama DORH-a deseci zahtjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje povrata crkvene imovine aktualno je i u Splitu.

'Biskupija u Splitu je po mojim saznanjima prodavala neke lokale i poslovne prostore u vlasništvu župa, a da to nije smjela', rekao je don Ivan Grubišić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Unutrašnjost crkve sv. Lovre suluda ideja FOTO Neviđeni vandalizam u crkvi - roštiljali i radili peku! "Takvo što ne bi ni barbarima palo na pamet!"

Dakle, splitska crkva oko imovine ima sukoba i u svojim redovima. No, i od države traže natrag veliki broj splitskih nekeretnina. Recimo, redovnice iz Francuske već godinama traže natrag zgradu u splitskoj Glagoljaškoj ulici kod tvrđave Gripe. Ističu da im je oduzeta nakon drugog svjetskog rata, a nismo uspjeli dobiti podatak jesu li za nju ikada isplaćene.

Desetljećima su tu meteorolozi. 'Pomorski meteorološki centar se nalazi u najmu u ovoj zgradi 1948. godine. Uredno se plaća najamnina, kakva će sudbina biti ubuduće to ne znam. Najbolje je kontaktirati opravnu službu u državnom Hidrometeorološkom zavodu', rekao je Drago Žaja, načelnik Pomorskog meteorološkog centra Split i dodao da se najamnina plaća gradu.

Državno odvjetništvo potvrdilo nam je da imaju na desetke crkvenih zahtjeva za povrat nekretnina. Riječ je o poslovnim prostorima i stanovima u centru grada, dakle o vrlo vrijhednim nekretninama.

U travnju ove godine je nepravomoćno odlučeno kako će država morati crkvu obeštetiti i za trokatnicu u centru grada u Ćiril i Metodovoj ulici. Tu je sada ženski đački dom. Građani tek pogađaju kolika bi bila isplata. Upućeni kažu da samo ova stoljeće stara kamena kuća u kojoj rade meteorolozi vrijedi barem 8 do 10 milijuna eura. Časne sestre iz Francuske vlasništvo još dokazuju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene