Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pitanje povrata crkvene imovine aktualno je i u Splitu.


'Biskupija u Splitu je po mojim saznanjima prodavala neke lokale i poslovne prostore u vlasništvu župa, a da to nije smjela', rekao je don Ivan Grubišić.

Vezani članci Ministar Ivan Malenica Vlada odlučila kada će biti prijevremeni izbori u Splitu i Novskoj Očevid nakon eksplozije u Splitu - 4 Uhićen 17-godišnjak zbog eksplozije fast fooda u Splitu: Policija objavila kolika je šteta

Dakle, splitska crkva oko imovine ima sukoba i u svojim redovima. No, i od države traže natrag veliki broj splitskih nekeretnina. Recimo, redovnice iz Francuske već godinama traže natrag zgradu u splitskoj Glagoljaškoj ulici kod tvrđave Gripe. Ističu da im je oduzeta nakon drugog svjetskog rata, a nismo uspjeli dobiti podatak jesu li za nju ikada isplaćene.

Desetljećima su tu meteorolozi. 'Pomorski meteorološki centar se nalazi u najmu u ovoj zgradi 1948. godine. Uredno se plaća najamnina, kakva će sudbina biti ubuduće to ne znam. Najbolje je kontaktirati opravnu službu u državnom Hidrometeorološkom zavodu', rekao je Drago Žaja, načelnik Pomorskog meteorološkog centra Split i dodao da se najamnina plaća gradu.

Državno odvjetništvo potvrdilo nam je da imaju na desetke crkvenih zahtjeva za povrat nekretnina. Riječ je o poslovnim prostorima i stanovima u centru grada, dakle o vrlo vrijhednim nekretninama.

U travnju ove godine je nepravomoćno odlučeno kako će država morati crkvu obeštetiti i za trokatnicu u centru grada u Ćiril i Metodovoj ulici. Tu je sada ženski đački dom. Građani tek pogađaju kolika bi bila isplata. Upućeni kažu da samo ova stoljeće stara kamena kuća u kojoj rade meteorolozi vrijedi barem 8 do 10 milijuna eura. Časne sestre iz Francuske vlasništvo još dokazuju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju