Sezona u Dubrovniku je završila pa se nastavlja čišćenje kanalizacije ispod Straduna. No, radovi neće dugo trajati, opet se prekidaju, a ovaj put zbog Zimskog festivala. Problemi su i s novim naslagama masnoća. Dnevnik Nove TV zavirio je ispod Straduna.

Galerija


Spuštanje u kanal ispod Straduna teško je i opasno. Radnici u zaštitnoj opremi snimaju sve što rade..

Vezani članci Upravljanje milijunima od zidina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ponovno se razbuktala borba za milijune kuna od dubrovačkih zidina: Bivši gradonačelnici podignuli tužbu Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sezona je u punom jeku, a Stradun je i dalje raskopan: Iako su trebali biti gotovi prije ljeta, radovi se nastavljaju u rujnu

Za čišćenje i sanaciju prvih 30 metara glavnog kanala kanalizacijskog sustava u povijesnoj jezgri potrošit će se mjeseci.

Kanal je dio spomeničke baštine grada. Radove nadziru konzervatori i sve se radi ručno, a osim vremenskih uvjeta, izvođač radova mora se prilagoditi i Zimskom festivalu. ''1.12. počinje Zimski festival. Odmah iza Zimskog festivala imamo Feštu Svetog Vlaha i nakon toga možemo nastaviti dalje'', rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Do travnja i do novih turističkih gužvi.

Osim rokova, radnici imaju problema i s novim naslagama masnoća, pa kanal čiste ponovno.

Svi ugostiteljski objekti dužni su imati mastolovce, no neki uporno krše pravila. Tu su i brojni apartmani i velike količine otpada.

A radi se o tek prvih 30 metara kanala ispod Straduna. Plan je sanirati svih 300 metara. Bit će to težak posao uz sve programe i gužve unutar zidina.