Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna navala

"Tražimo da se natječaj ponovi!" - Građani bijesni zbog natječaja za energetsku obnovu, stigao odgovor Fonda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na natječaj za energetsku obnovu Fonda za energetsku učinkovitost stiglo je 7386 prijava, no mnogi se nisu uspjeli prijaviti zbog pada sustava. I dok su građani bijesni, iz Fonda tvrde da je sustav funkcionirao jer to dokazuje veliki broj prijava. Zainteresiranima poručuju da će natječaj biti i - dogodine.

Javljaju nam se čitatelji koji su se jutros pokušavali ulogirati u sustav Fonda za energetsku učinkovitost kako bi se prijavili za subvencije za energetsku obnovu kuća. Kažu da sustav nije funkcionirao. U Fondu odgovaraju: "Velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje kako je sustav bio u funkciji te je bilo moguće na isti poslati ".

Pročitajte i ovo Prijave građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreću 13. ožujka za vlasnike kuća Građani mogu dobiti čak 62.000 eura od države: Objavljeno kad kreću prijave Energetska obnova - 4 energetska obnova Želite uštedjeti? Prijavite se na natječaj: "Prošle godine od ožujka do listopada gotovo da nismo plaćali struju"

"Od 8:55 nije moguća prijava, stalno vrti neku grešku. Ponovno su zakazali drzavni informatičari", požalila nam se čitateljica koja se jutros pokušala ulogirati u sustav Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti kako bi dobila subvencije za energetsku obnovu kuća. 

Požalio se još jedan čitatelj.

"Prijava je bila moguća (u mom slučaju) tek nakon 9:25. Daleko je to od normalnog tijeka prijave. Ovdje se radi o javnom pozivu, što znači, tko prvi, njegova djevojka.Time nisu ispunjeni uvjeti da svi prijavitelji imaju jednaka prava na prijavu. Ovakav natječaj nije pravedan te bi se morao ponoviti", požalio nam se. 

Na pojedinim grupama na Facebooku žale se brojni koji su ostali kratkih rukava. 

"Spominju i neke teorije da je možda sve namješteno. Ja ne vjerujem u to. Mislim da je riječ o preopterećenju sustava. Zabrinjavajuće je da Fond nije ispunio tehničke uvjete iako je po svim medijima bilo govoreno kako je očekivani broj prijavitelja do deset tisuća. Deset tisuća zahtjeva u kratkom roku prema web serveru u današnje doba cloud computinga gdje se resursi mogu kratkoročno zakupiti ne predstavlja problem niti manjim poduzećima", dodao je čitatelj. 

"Tražimo da se natječaj poništi"

"Zbog potpune nemogućnosti ulaska i korištenja sustava tražimo poništenje Natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Bio sam ulogiran u sustav još od 8:30 i malo prije 9 sati me sustav izbacio. Iza 10:30 sustav se otvara i prikazuje da je natječaj privremeno zatvoren", bijesnio je treći čitatelj.

"Kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije u stanju osigurati pošten sustav koji će jednako svim sudionicima natječaja omogućiti prijavu tražimo da se natječaj poništi i da se dokumentacija predaje papirnato jer je stajanje u redu sa dokumentima daleko poštenije od ovog beskorisnog online sustava", zaključio je. 

Za prijavu je bilo potrebno prikupiti dokumentaciju, neki su angažirali konzultante, plaćao se i energetski certifikat.

Pitali smo Fond što se dogodilo i hoće li biti zakinutih.

"Prijave su od ove godine išle putem e-sustava. Pojedini prijavitelji su se žalili da su imali određenih poteškoća, no ovako velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje kako je sustav bio u funkciji te je bilo moguće na isti poslati dokumentaciju", odgovorili su nam.

Kažu da su zaprimili 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Prva prijava zaprimljena je iz Vojnića, a najviše prijava došlo je iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara.

"Javni poziv privremeno je zatvoren u 10:45:15 sati", rekli su.

Po kući je u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna. U Fondu ističu da građani najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. 

Moguće dobiti 204.000 kuna

Neovisno o lokaciji na kojem se nalazi kuća moguće je dobiti do 60% sredstava, a osim sufinanciranja povećanja toplinske zaštite vanjskih zidova, sanacije krovišta te zamjenu stolarije poticaji Fonda se mogu dobiti i za ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

"S obzirom da se očekivao veliki interes, planirani budžet od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. Fond planira objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini", ističu i dodaju kako da je još uvijek moguće podnijeti prijave za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene