Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učenici se sutra vraćaju u školske klupe. Dio njih zasigurno sa strahom, ali ne od nenajavljenog ispita ili loše ocjene, već strahom da će ih školski kolega nasilnik ponovno pretući ili vrijeđati. Mnogi od njih za pomoć zovu Hrabri telefon...


Svaki treći školarac na sebi je iskusio nasilničko ponašanje vršnjaka. 'Pitao me hoćeš da ti naguram sad glavu u taj WC. Onda kad smo prolazili, moj jedan prijatelj je pitao zašto su to mene ispitivali u WC-u i onda je on rekao ubit ću tebe i tog malog', ispričao nam je jedan zlostavljani 11-godišnjak 22. siječnja, nakon što ga brutalno pretukli. 'Pretukli, iscipelarili, gušili', kaže njegov otac.

>> Što djeca proživljavaju dok se roditelji svađaju

Vezani članci Oznaka za opasnost u blizini škole u centru Zagreba - 3 Dok se roditelji pitaju trebaju li djeca s kacigama do škole, Bandić tvrdi: ''Ako cigla padne nekome na glavu, podnosim ostavku'' Učenici, ilustracija - 2 Od idućeg tjedna učenici svih razreda vraćaju se u škole? Dvije županije ostaju na oprezu: "Situacija u okruženju veoma je zabrinjavajuća"

Da je vršnjačkog nasilja sve više, svakodnevno svjedoče i na Hrabrom telefonu. '2006. i 2007. smo imali osam posto poziva sveukupno vezanih za vršnjačko nasilje. Ono što smo primijetili je da je u 2011. i 2012. broj poziva porastao i to skoro za duplo', kaže programska koordinatorica Hrabrog telefona Sandra Tolić. 'Ono što mi radimo s djecom je da ih educiramo kako da se oni zaštite i kome da se obrate za pomoć', kaže predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka.

U Ministarstvu obrazovanja nemaju mnogo prijava. 'U osnovnim školama oko 1.300', kaže Zdenka Čukelj iz Ministarstva.

No, istraživanja koja su provodili UNICEF i druge institucije pokazuju kako je svako treće dijete doživjelo nasilje. U Ministarstvu se nadaju da će pomoći novi pravilnik. 'Ukoliko se učenik ne ponaša u skladu s propisima s kućnim redom, da se tada udalji iz razreda, s njim se obavi razgovor, da se zovu njegovi roditelji, a po potrebi i policija i Centar za socijalnu skrb, kaže Zdenka Čukelj.

'Bojim se da će to ostati slovo na papiru. Mi očekujemo od njih da našu dobro odgojenu djecu ne tuku, ne maltretiraju neodgojena djeca. Mislim da imamo na to pravo', kaže nam otac jednog zlostavljanog djeteta.

A postoji i način. U školama gdje se provode preventivni programi, broj nasilnika smanjen je za dvije trećine, a broj zlostavljane djece upola je manji. Ima, dakle, lijeka za nasilje. Samo se treba pokrenuti i omogućiti svoj djeci miran boravak u školi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook