Stanovnici Makarskog primorja su na nogama. Nakon što im je prije nekoliko godina zatvoreno rodilište, sada imaju problem s laboratorijem u Domu zdravlja.


Mještani Makarske tvrde da je to srozavanje zdravstvene zaštite, a iz Doma zdravlja kažu - ovo je medicinski standard i razina zdravstvene zaštite je ostala ista. Problem ne vidi ni resorni ministar.

Vezani članci Dobrovoljno darivanje krvi, ilustracija I vi možete spasiti život! Crveni križ upozorava da su niske zalihe krvi, objavili koje krvne grupe trebaju Slika nije dostupna Dom zdravlja u Makarskoj nema laboratorija, sapuna, a ni toaletnog papira

Krv se u Makarskom Domu zdravlja odnedavno može izvaditi od 7 do 9 sati ujutro. ''Očajna sam! Što bi drugo rekla. Posle 9 sati ti je situacija ovakva: možeš dobiti upalu slijepog crijeva, gušteraču, ovo ono, liječnici ne mogu izvaditi nikakav nalaz da se vidi što je nego trebaš sjesti u auto i 60 kilometara za Split'', ispričala je Jelena Puharić iz Makarske.

Najmanje 30 tisuća stanovnika Makarske rivijere gravitira Domu zdravlja. Ljeti je taj broj znatno veći. ''Tu radim 33 godine i mislim da je ovaj teren nekome zapeo za oko. Ujutro od 9 sati do sutra ujutro poslati pet, deset pacijenata hitnih za Split, jer tu ne možete izvaditi leukocite, CRP, CPK, to je sramotno'', kaže medicinska sestra Marija.

Donedavno je laboratorij bio u koncesiji. Nije produžena. Koncesionarka je otišla u mirovinu, laboratorij vraćen županijskom Domu zdravlja. Mjesta za strah nema, tvrde u županiji, razina zdravstvene zaštite je ista kao i prije.

''Kad se kaže da se krv mora vaditi u nekom mjestu, to nije stručno opravdano. Vi imate situaciju da vama tko god ide bilo gdje u županiji izvadite krv od 7 do 9 ne zato što nitko neće raditi nakon toga, nego je to medicinski standard. Tako se radi. Iza toga se ona obrađuje, nije važno gdje'', ističe Dragomir Petrić, ravnatelj Doma zdravlja.

''Smatram da je srozana razina zdravstvene zaštite, jer poslije deset sati nijedan liječnik u Makarskoj ne može dobiti bilo kakve nalaze krvi od svojih pacijenata'', kazao je Tonči Bilić, gradonačelnik Makarske.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je problem što na tržištu nema inženjera biokemije. Planira povećati upisne kvote na fakultetima.

''Razina zaštite zdravlja u Makarskoj nije smanjena, jer njima je krv izvađena u Makarskoj, a odlazi na analizu u Split i isti dan stižu nalazi'', kaže Kujundžić.

Slaba je to utjeha Makaranima. ''Tko se to od naših političara ne "pere"? Svi se "peru", sve je divno i krasno, sve će oni nama dati, ovo je izborna godina. Ja ih sve lijepo pozdravljam'', kaže medicinska sestra Marija.

Općine Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora i grad Makarska od nadležnih traže da ovaj problem rada laboratorija hitno riješe.

Gradonačelnik traži raspisivanje natječaja za davanje koncesije

Na inicijativu gradonačelnika Makarske Tonća Bilića u gradskoj vijećnici održan sastanak na temu Zdravstvena zaštita na području Makarske rivijere (problematika) Doma zdravlja.

Nakon rasprave, prihvaćeno je da se prijedlozi gradonačelnika Tonća Bilića formuliraju kao zaključci sastanka te upute županu Splitsko-dalmatinske županije Zlatku Ževrnji, ravnatelju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomiru Petricu, predsjedniku Upravnog vijeća Ivanu Nasiću te članu Upravnog vijeća Damiru Mendešu.

Zaključci sastanka su da se od župana Splitsko-dalmatinske županije traži raspisivanje natječaja za davanje u koncesiju laboratorija u Domu zdravlja, a ukoliko se ne raspiše natječaj, od čelništva Splitsko-dalmatinske županije i ravnatelja Doma zdravlja traži se da u roku od 60 dana nabave i instaliraju opremu za laboratorij u Makarskoj. Dok se ne nađe inženjer medicinske biokemije koji bi radio u Makarskoj, da se nedostatak kadra riješi na način da laborantice koje su zaposlenice Doma zdravlja vrše analizu uzoraka u Makarskoj, a kontrolu nalaza obavlja inženjerka koja radi u laboratoriju u Vrgorcu.

Također od uprave Doma zdravlja traži se redovito održavanje sastanaka s gradonačelnikom Makarske i načelnicima okolnih općina koji moraju imati uvida u stanje zdravstvene zaštite na ovom području i radu Doma zdravlja, radi uspostavljanja partnerskog odnosa između uprave i predstavnika lokalnih jedinica čijim stanovnicima ispostava u Makarskoj pruža zdravstvenu skrb.