Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na krovu Medike

Privedeni aktivisti koji su postavljali grafit 'Open the borders for all'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa „Dobrodošli!“ izvijestila je u utorak da su dvojica njezinih aktivista odvedena na obavijesne razgovore dok su na krovu zagrebačke Medike uoči današnjeg susreta premijera Zorana Milanovića i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te sutrašnjeg summita ispisivali grafit „Open the borders for all“ (Otvorite granice za sve).

Policija je aktiviste privela oko 13 sati s argumentom da protokol organizacije summita traži uklanjanje grafita, nakon čega su stigli i vatrogasci kako bi prefarbali poruku europskim i američkim čelnicima koji se danas i sutra okupljaju u Zagrebu, priopćila je inicijativa.

Pročitajte i ovo Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem Ilustracija Nemiri u Poljskoj Policija upala u predsjedničku palaču i uhitila dvojicu bivših šefova

Aktivisti su grafit postavljali na krovu Medike koji je vidljiv iz hotela Westin u kojem će se u srijedu održati summit čelnika jugoistočne Europe, na kojem će biti i američki potpredjednik Joe Biden.

SVE NA JEDNOM MJESTU Regulacija prometa, ZET-ove preporuke i MUP o balkonima i roletama

Poruka je, navodi inicijativa, postavljena u povodu aktualne prakse zemalja na tzv. Balkanskoj ruti da prihvaćaju samo izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Iraka, dok ostalima priječe ulazak u Europu.

„Osim što je poruka trebala biti iscrtana na krovu zgrade koja predstavlja jedan od najvažnijih prostora nezavisne kulture u Zagrebu, ovaj čin cenzure predstavlja ozbiljan udarac na slobodu govora i izražavanja. U zemlji u kojoj se ne brišu nacistička obilježja i druge poruke mržnje, istovremeno se brišu poruke protiv rata, nasilja i za zaštitu ljudskog dostojanstva“, priopćila je inicijativa.

Žalosnim smatraju da je institucijama Republike Hrvatske bitnija zaštita stranih čelnika od izloženosti navodno neugodnim porukama od zaštite slobode mišljenja i izražavanja građana.

Obavijest koja je iznenadila stanare: 'Nema virenja!'

Inicijativa navodi da ne posustaje u svojim zahtjevima za sigurnim prolazom svih osoba koje dolaze u Europu u potrazi sa sigurnošću. „Umjesto da se pod izgovorom zaštite vlastite sigurnosti Europa zagubi između žica i ograda, zabrana i nehumanih tretmana, mi građani/ke još jednom poručujemo svim čelnicima sutrašnjeg summita: Zaustavite ratove, a ne ljude!“, kažu u inicijativi.

U zagrebačkoj policiji doznaje se da su aktivisti nakon razgovora pušteni jer nisu utvrđeni elementi prekršajne odgovornosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene