I dok privatne tvrtke i njihovi zaposlenici rade i za državu, a od nje očekuju brz i učinkovit servis, državna uprava još nije na visini zadatka. U resornom ministarstvu obećavaju reforme, no za sada se najbolje vidi porast broja zaposlenih. Dnevnik Nove TV doznaje broj pritužbi na neetično ponašanje državnih službenika pada.

Galerija Državna uprava (Foto: Dnevnik.hr) Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Lovro Kuščevi (Foto: Dnevnik.hr) +1 Darija Gradski (Foto: Dnevnik.hr)

Povjerenici za etiku i nisu baš omiljeni među kolegama jer njima stižu pritužbe na račun državnih službenika. Povjerenica za etiku Darja Gradski objašnjava što je posao povjerenika za etiku.

Vezani članci Migranti kod Ogulin Policija kod Ogulina zatekla migrante, dvije spašene djevojčice oporavile se u bolnici Davor Božinović Božinović o premlaćivanju migranata i kokainu u vojsci. Otkrio i planiraju li se strože mjere zbog koronavirusa

"Bahati, bezobrazni državni službenici i sve što ima s tim veze, to je naš posao, mi se trudimo da toga ima što manje", kaže. U državnoj upravi zaposleno je više od 60 tisuća službenika. Prošle godine bilo je samo 269 pritužbi na neetično ponašanje. I 52 pohvale. Najblaža sankcija je upozorenje.Tek rijetki dođu do Službeničkog suda.

"Prošle godine bila su dva prestanka službe na razini cijele uprave. Pa tu su onda i neke novčane kazne", otkriva Darja Gradski. Građani se najčešće žale na MUP i Poreznu upravu, a mnogi nezadovoljstvo prešute. Nije šutio, ali na drugu temu, u Dnevniku Nove TV jedan od zagrebačkih čelnika.

"Ima tu dosta posla i za građevinsku državnu inspekciju, ali oni popodne ne rade, a u ujutro se ne javljaju na telefon“, komentirao je pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić rad Državnog inspektorata.

Ministar uprave Lovro Kuščević uvjerava da će biti bolje. Ugovorili su projekte vrijedne milijardu kuna, zbog kojih bi državna služba trebala biti profesionalnija.

"Hrvatska birokracija nije ni najbolja ni najgora u svijetu. Kratkoročni je plan novi zakon o plaćama u sustavu u državnoj službi i dvije uredbe o klasifikaciji i ocjenjivanju", kaže Kuščević. Gdje je to zapelo, pitaju se u službeničkom sindikatu i boje se nepravde u ocjenjivanju.

"To je rak-rana tog sustava, na koji način donijeti uredbu je li netko radio svoj posao kvalitetno ili je to rezultat dobrog odnosa prema pretpostavljenom", kaže sindikalist Boris Pleša. Sve vlade obećavale su isto – državnu upravu koja radi za građane i poduzetnike. Ali nijedna to još nije učinila!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju