Proteklo je dvije godine otkako je haški sud donio oslobađajuću presudu u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača.


Podsjetimo, 16. studenoga 2012. Oko 100.000 ljudi dočekalo je generale na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Ante Gotovina tada je poručio da se treba okrenuti budućnosti, a Mladen Markač je rekao da je domovinu uvijek nosio u srcu.

Vezani članci Andrej Plenković Pomirljive poruke iz Knina, pogledajte govore Plenkovića, Milanovića i Gotovine Odlikovanja generala iz Oluje u Kninu - 8 Ante Gotovina u kišnom Kninu: "Sretan sam što smo svi zajedno ovdje. Puno je vremena prošlo". Milanović poručio da su ratovi gotovi i da ih je Hrvatska dobila

'Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na 'i'. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno', rekao je tada Gotovina.

GOTOVINA: Okrenimo se budućnosti!; MARKAČ: U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu!

VIDEO i FOTO: Pogledajte slavlja povijesnog dana diljem Hrvatske!

'Moram zahvaliti svima koji ste bili uz nas kada nam je bilo najteže. U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog poduhvata i da su Hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile svoju domovinu', rekao je Markač okupljenom mnoštvu s pozornice na Trgu bana jelačića.

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, nakon što je sud odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti. (B.V./VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook