Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sudovi su preopterećeni'

Prisegnuli novi suci Ustavnoga suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem danas su svečano prisegnuli novi suci Ustavnoga suda Mato Arlović i Antun Palarić, a Mesić je tom prigodom rekao kako bi se prilikom skorašnjih izmjena Ustava trebalo razmotriti i promjenu nadležnosti Ustavnog suda u cilju njegovog rasterećenja i povećanja efikasnosti budući da se ‘guši’ zbog prevelikog broja ustavnih tužbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Slika nije dostupna 'Javnost treba biti na vrijeme upoznata s kandidatima za ustavne suce'

Mesić je naglasio da je uloga Ustavnog suda od presudnog značaja za vladavinu prava jer je on čuvar Ustava i najviše tijelo ustavne garancije ustavnosti i zakonitosti, zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda građana, ali da to tijelo, kako se može čuti u javnosti i od pojedinih sudaca Ustavnog suda, ‘guši’ više tisuća neriješenih predmeta. Najveći je problem, upozorio je, prevelik broj ustavnih tužbi, na koje otpada preko 90 posto svih predmeta zaprimljenih na Ustavnom sudu, a većina njih ‘zapravo su žalbe na sudske odluke, kojima bi se trebali baviti redovni sudovi’.

‘Znam, da otežavajućim u vašem radu smatrate i mogućnost da prijedlog za ocjenom ustavnosti može predati svatko, čak i ako u tom predmetu nema pravnog interesa. To stvarno ne postoji nigdje na svijetu, zbog čega bi u zahtjevima za ocjenom ustavnosti zakonom trebalo propisati neposredan pravni interes. Isto tako, u sklopu skorašnje promjene Ustava zbog pristupanja Europskoj uniji, trebalo bi razmotriti i promjenu nadležnosti Ustavnog suda u cilju njegovog rasterećenja i povećanja efikasnosti’, rekao je Mesić obraćajući se sucima Ustavnoga suda.

Naglasio je također da je ‘potrebno osigurati i da sva tijela državne vlasti primjenjuju odnosno provode odluke Ustavnog suda i to bez obzira kakvo interesno ili vrijednosno stajalište imaju o pojedinoj odluci’. ‘Bez toga, Ustavni sud koji, grubo govoreći, ne raspolaže posebnim mehanizmima prisile neće moći ostvariti svoju ustavnu ulogu, a time će vladavina prava biti narušena’, upozorio je i dodao kako provedba vladavine prava u praksi predstavlja važan indikator za ocjenu koliko je Hrvatska doista pravna i demokratska država.

‘Ustavni sud je međuvlast koja nadzire sve druge vlasti i podložna je samo Ustavu i Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu’, naglasio je pritom Mesić i čestitao Arloviću i Palariću.
Mato Arlović bio je saborski zastupnik SDP-a u pet mandata i priznati je ustavno-pravni stručnjak, a Antun Palarić na mjesto ustavnog suca došao s dužnosti državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu.

Arlović je novinarima nakon svečanosti potvrdio da će najavljeni zahtjev Predsjednika Republike za ocjenom ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji Ustavni sud, temeljem Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, ‘čim prije razmotriti’, te utvrditi radi li se o povredi ljudskih prava i sloboda. ‘Ja vjerujem u ovaj sud i suce, da će itekako voditi računa da zaštite ljudskih prava i sloboda, a pogotovo kad se radi o ovakvom zakonu koji zadire u ostvarivanje i stvaranje mogućnosti obnavljanja ljudske vrste’, rekao je Arlović. (Hina)

Mislite li da je Ustavni sud preopterećen?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene