Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjite brzinu

Prevelika brzina krivac za gotovo polovicu poginulih na cestama: Policija organizirala veliku akciju

24 sata nadzora brzine (Video: Dnevnik Nove TV) - 2
24 sata nadzora brzine (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija 24 sata nadzora brzine (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 24 sata nadzora brzine (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV 24 sata nadzora brzine (Video: Dnevnik Nove TV) - 3 24 sata nadzora brzine (Video: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 24 sata nadzora brzine (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 Galerija 1/3 >>
Velika policijska akcija kontrole brzine trajala je 24 sata.

Prevelika brzina ono je na što će posebno obratiti pozornost, jer upravo je ona krivac za gotovo polovicu poginulih na cesti u prošloj godini.

Pročitajte i ovo Napad psa Prekršajni nalog U Slavoniji pas napao i ugrizao dijete: Vlasnik ga ostavio u dvorištu, ali napravio veliku pogrešku Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno

Velik broj prometnih nesreća, ali i brzina kao njihov glavni uzrok, digli su policiju u cijeloj zemlji na noge. Akcija je trajala 24 sata.

''Situacija je takva da smo svi raspoređeni na određenim pozicijama, prioritet nam je nadzor brzine kretanja, međutim svi ostali prekršaji obuhvaćeni su tijekom rada, tako da sankcioniramo sve'', rekao je Josip Bujanović iz policije Lučko.

Za gotovo polovicu od 331 poginulog prošle godine kriva je prevelika brzina. ''Nepropisna i neprilagođena brzina su i dalje ubojica broj jedan na našim cestama i taj trend se i dalje nastavlja. Zato je i naložena odnosno provodi se na području cijele uprave i cijele države'', rekao je Boris Skeleđić, iz Pu primorsko-goranske.

Lokacije gdje vozači stisnu gas dojavljivali su i sami građani. ''Akcija ima i preventivni i represivni karakter. Svi vozači koji budu zatečeni u činjenju prekršaja bit će sankcionirani, a preventivni karakter odnosi se na smanjenje stradavanja u prometnim nesrećama uslijed nepoštivanja brzine'', dodaje Skeleđić.

U 24 sata policajci su pokrili više od 1000 lokacija u cijeloj zemlji. Građani protiv ovakvih akcija nemaju ništa protiv.

''Godinama sam profesionalac. Nikad nisam platio kaznu zbog prekoračenja brzine, ograničenje i pamet u glavu i to je to'', rekao je Ivica Matiček iz Zagreba.

Suradnju policije i građana pozdravlja i struka. Građani su ti koji najbolje znaju, posebno u svojim naseljima, gdje je najviše prekršitelja.

''To je dobar model jer korisnici, građani svaki dan voze po lokacijama, po naseljima izvan naselja, kreću se tuda pješice, biciklima i znaju gdje imamo najveće probleme u prometu i mogu biti dobar izvor informacija gdje trebamo pojačati kontrole ili pojačati sankcije ili preventivu'', kazao je Marko Šoštarić, prometni stručnjak.

A tamo gdje preventiva ne pomaže, na redu su kazne, koje ovisno o prekoračenoj brzini mogu iznositi i do 15 tisuća kuna.

Velika policijska akcija kontrole brzine trajala je 24 sata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene