Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovat će na multinacionalnoj vojnoj vježbi 'Anakonda 16', koja će se održati od 7. do 17. lipnja u Poljskoj.


Na vježbi će sudjelovati hrvatski kontingent s 276 pripadnika OS RH i oko 50 vojnih motornih vozila, a od toga 15 borbenih oklopnih vozila Patria, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane.

Vezani članci Anakonda Prestravila ih anakonda pored ceste, nisu se osjećale sigurno ni u terenskom vozilu Slika nije dostupna Pripadnici Oružanih snaga RH otišli na vježbu Borbene skupine EU

Riječ je o najvećoj združenoj vježbi u posljednje vrijeme, provodi se svake dvije godine, a ove godine to je ujedno i najveća vježba američkih snaga u Europi, naglašava MORH i dodaje kako će na vježbi sudjelovati preko 31.000 pripadnika oružanih snaga (kopnene vojske, zrakoplovstva, mornarice i specijalnih snaga) iz 24 zemlje.

Jedan od glavnih ciljeva vježbe 'Anakonda 16' je provjera sposobnosti, spremnosti i interoperabilnosti poljskih oružanih snaga s partnerskim i savezničkim snagama tijekom provođenja velikih obrambenih vojnih operacija, a na vježbi se testiraju procedure isključivo obrambenog karaktera, navodi MORH.

Sudjelovanjem u međunarodnoj vojnoj vježbi 'Anakonda 16', Oružane snage RH za cilj imaju dodatno unaprijediti interoperabilnost, uvježbavati izmještanje snaga, razvijati sposobnost provođenja operacija visokog intenziteta u združenom multinacionalnom okružju, pri čemu posebnu važnost ima djelovanje manevarskih snaga i provjera kompatibilnosti sustava veze, ističe MORH. (Hina)