Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz pomoć uređaja za oživljavanje

Pripadnici HGSS-a spasili život na Sljemenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u Hrvatskoj medicinski su laici, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, zahvaljujući brzoj intervenciji koja se dogodila u roku od desetak minuta, uz pomoć uređaja za oživljavanje automatskog eksternog defibrilatora spasili ljudski život.

Prošle subote to se dogodilo na Sljemenu, pa je danas, nakon tri reanimacije i uspješnog liječenja, 63-godišnji Stjepan Županić pušten kući iz Kliničke bolnice Dubrave.

Tim koji je sudjelovao u spašavanju Županića, s predstojnikom Zavoda za bolesti srca i krvnih žila prof. Mijom Bergovcem na čelu, istaknuo je s tim u vezi koliko je važna pravodobna intervencija te dobra educiranost i opremljenost u situacijama u kojima je ugrožen nečiji život.

Bez automatskog defibrilatora i pripadnika Gorske službe spašavanja koji su naučili njime rukovati, pacijent ne bi bio spašen kao ni pet do osam tisuća ljudi koji na godinu u Hrvatskoj umru od tzv. naglih srčanih bolesti, koje se nisu očekivale, rečeno je na konferenciji u Kliničkoj bolnici Dubravi.

Pročitajte i ovo Gužve na besplatnoj sljemenskoj žičari Snježne radosti VIDEO Grad otkrio koliko građana se ovog vikenda vozilo sljemenskom žičarom, brojke su fascinantne Zimske radosti na Sljemenu Goleme brojke Besplatna žičara, građane se moli samo jedna stvar: "Svakih sat vremena žičarom se prevezlo 1000 posjetitelja"

>> GSS spašavao kozu kod Maslenice

'Želimo da ovaj slučaj spašavanja bolesnika, koji je u kratkom vremenu od srčanog udara tri puta reanimiran, te kojemu je u bolnici hitnom kardiološkom intervencijiom ugrađen stent radi odčepljenja krvne žile, bude poticaj za prepoznavanje novih mogućnosti u hitnim intervencijama kad su ugroženi ljudski životi', kazao je prof. Bergovec.

Automatski eksterni defibrilator u svijetu je u upotrebi 20-ak godina i obično je na mjestima gdje se okuplja mnogo ljudi, kao što su plaže, bazeni, zračne luke itd. U Hrvatskoj ga ima 30-ak zdravstvenih i nekoliko ostalih ustanova, a najviše ih je, vlastitom inicijativom, nabavio HGSS, koji je u četiri godine kupio 11 uređaja te educirao ljude.

Pročelnik zagrebačke stanice HGSS-a Robert Erhardt istaknuo je da je sretna okolnost bila što njihova služba na Sljemenu ima dva automatska eksterna defibrilatora. Od dojave u 12,10 sati ekipa je do pacijenta na skijama stigla u 12,23 sata te mu je defibrilatorom pružila pomoć prije kritičnog trenutka gubljena svijesti, što mu je, ističu liječnici, zapravo spasilo život. U međuvremenu je na Sljeme stigla hitna pomoć koja je preuzela skrb o pacijentu. Inače, cijena jednog defibrilatora je 25.000 kuna, a edukaciju o njegovoj uporabi provodi Hrvatski crveni križ. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene